Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 04. 2021. 20:01 >> 20:02
5

ČILIKOV ZA TVCG

Više legitimnih rješenja u vezi Filermose

Ikona Bogorodice Filermose u plavoj kapeli Narodnog muzeja na Cetinju čuva se po svim savremenim, muzeološkim standardima, saopštili su iz te institucije, nakon najava o mogućem premještanju u crkvu. Iz kabineta ministarke Vesne Bratić, koja je nedavno aktuelizovala tu temu, našoj TV nije odgovoreno koji bi to vjerski objekat bio. Istoričaru umjetnosti, Aleksandru Čilikovu, kako nam je kazao, prihvatljivija je ideja da se sagradi hram koji bi pripadao svim hrišćanima.

 Ideja o izmještanju čuvene ikone Bogorodice Filermose iz cetinjskog Narodnog muzeja u crkvu ponovo je aktuelizovana nedavnom izjavom ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić beogradskim "Novostima".

"Pogrešna tumačenja predstavnika ranije vlasti, čijom odlukom se ikona Bogorodice Filermose čuva u pećini, dovela su do nezadovoljstva naše crkve i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. On je više puta isticao da ova velika svetinja treba da bude u crkvi. Nadam se da će se i to pitanje u budućnosti rješavati u najboljem interesu naše crkve i zajednice, i u tom cilju ću postupati. Do tada, verujemo da će biti sigurno čuvana i sačuvana dok se ne nađe na najprirodnijem i najpravičnijem mjestu", kazala je Bratić.

Iz kabineta ministarke Bratić nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor u kojem vjerskom objektu bi ikona trebalo da bude ali ni koji je stav Uprave za zaštitu kulturnih dobara u vezi s idejom da ikona bude premještena u crkvu. A iz cetinjskog Narodnog muzeja čija je plava kapela 19 godina dom ikone Bogorodice Filermose na ovu temu kratko su saopštili.

"Od 2002. godine izložena je u namjenskom prostoru u Vladinom domu. Čuva se po svim savremenim, muzeološkim standardima", kaže za TVCG Ivan Mijanović, PR Narodnog muzeja Crne Gore. 

Iako je ranije postojala namjera države i Prijestonice Cetinje da se ova relikvija smjesti u adaptiranu Cetinjsku pećinu - od toga nije bilo ništa.

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov ističe da u vezi s izlaganjem ikone postoji više legitimnih rješenja.

"Ako uzmemo svjetsku praksu vidjećemo da u čuvenim muzejima imamo izložene ikone jer i ako ima duhovnu vrijednost ima umjetničku u slučaju Filermose veliku vrijeednost. Tako da je muzej legitmna prezentacija. Pripadnici maltešlog reda veoma su zadovoljni na koji način je prezentirana u plavoj kapeli", navodi Čilikov.

Ipak, Čilikov je zastupnik ideje da se izgradi hram koji bi bio namijenjen svim hrišćanima.

"Znamo da su tradicionale hrišćanske crkve i katolička i pravoslavna crkva. Bilo bi omogućeno vršenje liturgije i katolicima i pravoslavnim. Dobro bi bilo i obliku tropista u kojoj bi bile i Bogorodica i dvije ostale relikvije iz Cetinjskog manastira a to su čestica i ruka Sv. Jovana", navodi on.

 Ikona Bogorodice Filermose je, prema predanju, rad apostola Luke iz 11. vijeka, a bio je u rukama malteških vitezova, ruskih careva i posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića koji je odlazeći u egzil 1941. ostavio u manastir Ostrog.

Ikona je 1952. s česticom Časnog Krsta na kome je razapet Hrist i rukom Sv. Jovana Krstitelja izuzeta i smještena u depo Uprave državne bezbjednosti gdje se nalazila do 1978. Tada su dvije relikvije predate SPC a treća Filermosa - cetinjskom Narodnom muzeju. Najstariju ikonu majke božije u Narodnom muzeju godišnje vidi gotovo 8.000 posjetilaca.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније