Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 04. 2021. 08:55 >> 08:56
1

RADULOVIĆ I INJAC NA SASTANKU NATO-A

Ministri podržavaju pregovore u Avganistanu

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministarka odbrane Olivera Injac su pozdravili napore Sjedinjenih Američkih Država u davanju novog zamaha pregovorima između Vlade Avganistana i Talibana, koji za cilj imaju okončanje dugogodišnjeg konflikta. Oni su juče učestvovali na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO u formatu ministara vanjskih poslova i ministara odbrane, koji je održan putem video konferencije.

Sastankom je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, a u fokusu sastanka je bio status misije "Odlučna podrška" u Avganistanu.

Kako ističu u saopšenju Ministarstva vanjskih poslova, ministri su takođe naglasili da je važno da suprotstavljene strane u Avganistanu budu konstruktivne u pronalaženju trajnog rješenja.

"Iako je sam proces pregovora veoma kompleksan i neizvjestan, od velikog je značaja, imajući u vidu činjenicu da je političko rješenje jedini način da se dugoročno osigura da Avganistan više nikada ne bude utočište za međunarodni terorizam.
Radulović i Injac su podsjetili da je Crna Gora u septembru prošle godine okončala svoj operativni angažman u Avganistanu, gdje je u okviru misija ISAF i 'Odlučna podrška' bio angažovan ukupno 21 kontingent sa preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore. Crna Gora nastavlja da podržava Avganistan kroz doprinos Povjerilačkom fondu za održivost avganistanskih snaga bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Kako se čulo na sastanku, nakon višegodišnjeg prisustva u Avganistanu, došao je trenutak da saveznici donesu odluku o budućem odnosu Alijanse i Avganistana. Po principu "zajedno unutra, zajedno vani", odlučeno je da saveznici povuku snage postepeno u narednih nekoliko mjeseci.

Imajući u vidu značaj Avganistana za međunarodni mir i stabilnost, NATO će, kako su poručili, nastaviti sa podrškom Avganistanu u daljoj izgradnji institucija i jačanju vladavine prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније