Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 04. 2021. 16:45   >>  17:01 1

KRIVOKAPIĆ-BJEKOVIĆ

Smiriti tenzije i očuvati društvo

Smirivanje tenzija i normalizacija odnosa u društvu trenutno su ključni izazovi i zadaci svima koji iskreno vole i poštuju Crnu Goru, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bjekovića.

U razgovoru povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, kao i kroz razmjenu informacija u vezi sa pretpostavkama za optimalno funkcionisanje institucije Zaštitnika u uslovima širenja mandata, iskazana je potreba da se intenziviraju napori na prevazilaženju otvorenih pitanja, koja duboko dijele javnost i podstiču klimu netolerancije i nasilja.

Premijer je, kako je saopšteno, obavijestio zaštitnika o mjerama preduzetim na obezbjeđenju stabilnosti, očuvanju javnog reda i mira, te poštovanju osnovnih prava i sloboda građana/ki, iskazujući spremnost za dalji podsticaj dijaloga među svim zainteresovanim stranama, na svim nivoima, u uslovima uzavrelnih političkih strasti.

Krivokapić istakao je da je društvu potrebno više tolerancije i dobronamjernosti, naročito od strane onih koji imaju visoke i prepoznatljive pozicije u političkom i kulturnom životu Crne Gore.

„Ako ne krenemo putem dijaloga i tolerancije, doći ćemo u situaciju da ne zaslužujemo ničiju pažnju. Vrlo lako možemo postati žrtve mržnje i šovinizma, a što nije cilj nijedne društvene zajednice. Naprotiv!“, naveo je Krivokapić.

Predsjednik Vlade podsjetio je zaštitnika Bjekovića da su, od strane neodgovornih pojedinaca, takoreći po prvi put javno otvorene podjele kojih nije bilo ni u najteže vrijeme ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a što nije u crnogorskoj tradiciji. Krivokapić je naglasio da je krajnje vrijeme da se svi društveni subjekti koji posredno i neposredno utiču na formiranje društvenog ambijenta udruže u zajedničkom interesu, te da „ puko nadgornjavanje ne vodi ničemu“.

"Sagovornici su saglasni da su očuvanje temeljnih građanskih principa, kao što su dobri međuljudski odnosi, uvažavanje nacionalnih, vjerskih i etničkih razlika i osobenosti, suživot i tolerancija – neprikosnovene vrijednosti kojima se moraju podrediti lični, ali i institucionalni ciljevi i ambicije. Ukazano je na ozbiljnost momenta i važnost preuzimanja odgovornosti da se dodatnim naporima, ličnim primjerima i autoritetima prevaziđu nagomilani problemi i pokrenu pozitivne promjene", saopšteno je iz Vlade. 

“Mjera patriotizma ogleda se u stepenu ostvarivanja i poštovanja prava i sloboda svih građana, bez razlike i bez izuzetka. Ne možemo sebi dopustiti luksuz da zbog dnevno-političkih podjela pokvarimo teško stečene pozicije i rezultate napredovanja u evroatlantskim integracijama i željenom napretku zemlje”, rekao je  Bjeković.

On je podsjetio na brojne reakcije institucije povodom tenzičnih događaja kojima se ugrožavaju demokratske vrijednosti i koncept vladavine prava, ukazujući još jednom na važnost sprovođenja konsultacija sa zainteresovanim stranama u procesu donošenja važnih političkih odluka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније