Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 04. 2021. 10:32   >>  10:37

SNP

Stati na kraj zlostavljanju djece

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazali su da je krajnje vrijeme da se kao društvo ozbiljno pozabavimo pitanjem zlostavljanja djece. Država, kažu, mora pokazati odlučnost da se uhvati u koštac sa tim problemom.

"Slučaj silovanja osmogodišnje djevojčice u Podgorici podsjetio je, nažalost, da živimo u opasnom društvu i da naša djeca nisu zaštićena od ovakvih napada", kazali su iz SNP-a.

Oni podsjećaju da iako je Crna Gora još 2009. godine potpisala Konvenciju o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope, registar pedofila ni nakon 12 godina nije napravljen.

Smatraju da registar pedofila treba da bude javan.

"Kako bi svako mogao da mu pristupi i kako bi roditelji mogli dobiti informacije da li se neko od pedofila nalazi u blizini njihove djece. Na taj način znaćemo kome povjeravamo svoju djecu - u školama, vrtićima, sportskim društvima, umjetničkim udruženjima i sl. Potrebno je definisati i da iz registra pedofila više nema brisanja, odnosno da će seksualni predatori u toj evidenciji biti do svoje smrti", navodi se u saopštenju.

SNP CG smatra da se i kazne za pedofile moraju pooštriti, kao i da se mora uvesti nemogućnost zastare za djela polnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

"To je potrebno jer se radi o specifičnim krivičnim djelima koja se često prijavljuju tek kad dijete odraste, odnosno kad pođe deset i više godina. To je važno i zbog toga što u međuvremenu dok počinitelj nije osuđen, on na novim generacijama djece može počiniti isto krivično djelo", dodaju iz SNP-a.

Osim toga, smatra ju da je važno predvidjeti zabranu obavljanja djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u neposredni kontakt s djecom za pravosnažno osuđene zbog seksualnog zlostavljanja djeteta.

"Kao jednu od mjera za zaštitu djece treba propisati i da oni koji se javljaju za rad u ustanovi u kojoj redovno dolaze u kontakt s djecom poput vrtića, škola, centara za socijalni rad, sportskih klubova i slično, kao dio dokumentacije treba tražiti izvod iz registra pedofila", navode iz SNP-a.

Kada je riječ o kaznama za pedofile, ističu da ih je potrebno značajno pooštriti kako se više ne bi dešavalo da se oni nakon nekoliko mjeseci zatvora nađu na slobodi i dođu u priliku da ponove krivično djelo.

"Dakle, krajnje je vrijeme da se kao društvo ozbiljno pozabavimo ovim pitanjem i da zaštitimo djecu koja su naše najveće bogatstvo. Država mora pokazati odlučnost da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da stane na kraj zlostavljanju naše djece", zaključuju iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније