Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

07. 04. 2021. 11:54   >>  11:54

ŠĆEKIĆ NAJAVIO

Preispitaće ugovore sa privatnim ustanovama

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) preispitaće ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama (PZU), najavio je vršilac dužnosti direktora FZO Dragoslav Šćekić, navodeći da su se ogromna sredstva odlila u PZU, što je pokazatelj da je neko pokušao da onesposobi javni zdravstveni sistem.

On je, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, kazao da je za proteklih godinu samo jedna privatna zdravstvena ustanova prihodovala od FZO oko šest miliona eura.

Šćekić je naveo da su tokom razgovora sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović i direktoricom Kliničkog centra (KCCG) Ljiljanom Radulović uvidjeli da su se ogromna sredstva odlila u PZU i da će njihov zadatak biti se vrati značaj javnom zdravstvenom sistemu.

"Preispitaćemo ugovore sa privatnim ustanovama. U prošloj godini ogromna sredstva si se odlivala u privatne ustanove”, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, to je pokazatelj da je neko pokušao da onesposobi javni zdravstveni system, prikaže ga kao nekvalitetan i da nema sposobnosti i mogućnosti, prenosi portal Vijesti.

“Vidjeli smo da ima dosta tih nerealnih ponašanja i postupanja. Samo za period od 23. marta prošle godine, kada je Nacionalno koordinaciono tijelo ukinulo rad konzilijuma i dalo mogućnost da izabrani ljekari šalju pacijente prema privatnim ustanovama", naveo je Šćekić.

On je kazao da pacijenti bez "šire odluke" idu na privatne usluge, magnetne rezonance, hirurške zahvate, snimanje skenerima, i da je u toku prošle godine na te usluge potrošeno milion eura.

"To znači da smo u jednoj bolnici na sjeveru mogli kupiti i magnet i skener. Na taj način pokazujemo da se neodgovorno odnosimo prema novcu građana", kazao je Šćekić.

On je rekao da se u Fondu trenutno nalaze dvije revizije i da će sa informacijama moći da izađu tek kada dobiju presjek stanja.

Šćekić je istakao da se mora napraviti presjek zdravstvenih ustanova u javnom sektoru, kako bi znali čime se raspolaže.

On je rekao da je opredijeljen budžet manji za 11 miliona eura, ali da su morali imati razumijevanja zbog ekonomskog stanja i situacije u kojoj se nalaze finansije.

"U razgovoru sa ministrom finansija Milojkom Spajićem dobili smo uvjeravanje da će kroz dalju saradnju nedostajuća sredstva nadoknaditi, tako da zdravstveni sistem neće trpjeti”, kazao je Šćekić.

Kako je istakao, Fond mora imati odgovornost prilikom kontrole trošenja sredstava, a svi subjekti u zdravstvenom sistemu moraju se drugačije ponašati prema opredijeljenim sredstvima.

Šćekić je ocijenio da je “zdravstveni sistem zapušten, da se pretvara u biznis, a manje u humanost i funkciju koju ima”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније