Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2021. 13:41   >>  13:41

MITROVIĆ-MOMIROVIĆ

Sistem o prostoru neophodan preduslov za obaveza ka EU

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,  Ratko Mitrović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović održali su prvi zvanični sastanak resornih ministara, od formiranja novog saziva Vlade i u Srbiji i u Crnoj Gori. Kako je saopšteno, razgovarali su na temu unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, uz tradicionalno važna pitanja saobraćaja i infrastrukture gdje Srbija i Crna Gora imaju projekte u realizaciji za naredni period.

Momirović je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da u novom sazivu Vlade Crne Gore ugosti ministra Mitrovića i delegaciju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ističući da su za Srbiju dobrosusjedski odnosi u regionu od velikog značaja, posebno zbog bliskosti naroda Srbije i Crne Gore.

Ministri su dogovorili dalje aktivnosti na operativnom nivou, koje bi rezultirale potpisivanjem sporazuma o saradnji Crne Gore i Srbije u oblasti prostornog planiranja i urbanizma.  

"Prostor je najvažniji resurs koji imamo i veoma je važno kako ćemo upravljati njime. Jedan od prioriteta Ministarstva na čijem sam čelu je izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, što je neophodan preduslov za izradu kvalitetnijih prostornih planova i obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji, u skladu sa Inspire direktivom.", kazao je Mitrović.

On je naglasio da Ministarstvu predstoji ozbiljan posao da, u saradnji sa javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i stručnim institucijama, uspostavi bazu podataka koja će koristiti ne samo planerima, nego i drugim strukama i institucijama, i koja će kao centralizovan sistem pružati cjelovite informacije o prostoru.

“Za taj posao su neophodne dodatne obuke. U tom smislu, razmjena iskustva sa Srbijom i institucijama u Srbiji koje se bave prostornim planiranjem i urbanizmom za nas su veoma korisna”, rekao je Mitrović.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskim odnosima i realizaciji infrastrukturnih projekata koji će omogućiti dalje povezivanje regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније