Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2021. 11:49 >> 11:50
5

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA CG

Traže da Vlada osnuje poseban fakultet za srpski jezik

Udruženje književnika Crne Gore uputilo je zahtjev Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, da po ugledu na odluku bivše vlade, koja je van okvira Univerziteta Crne Gore formirala Fakulet za crnogorski jezik i književnost (FCJK), svojom odlukom formira Fakultet za srpski jezik i književnost.

Kako se ističe u zahtjevu koji je upućen ministarki Vesni Bratić, do danas se sve činilo na marginalizovanju ugledne katedre srpskog jezika na sadašnjem Filološkom fakultetu u Nikšiću.

"Ovaj zahtjev je opravdan sagledavajući sve navedene bizarne činjenice diskriminacije srpskog jezika i srpske kulture u Crnoj Gori u dužem periodu, imajući u vidu progone i pritiske prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, koji predstavlja jednu trećinu ukupne populacije ove zemlje, a shvatajući i potrebu afirmacije srpskog jezika i kulture u Crnoj Gori. Konstatujemo da ne bi bilo problema oko angažmana profesorskog kadra, a čvrsto vjerujemo da postoji želja kod mladih ljudi da šire izučavaju srpski jezik i književnost u Crnoj Gori", navodi se u pismu.

Kako dodaju, otvaranje posebnog fakulteta je realno i polazeći od uporedne prakse osnivanja dvije katedre za crnogorski jezik u Crnoj Gori.

"Molimo Vas da ovaj naš racionalni i svrsishodni predlog inicirate na Vladi Crne Gore, da bi se obezbijedila finansijska i druga podrška za rad Fakulteta za srpski jezik u Podgorici, adekvatno kao što se daje finansijska podrška za rad FCJK na Cetinju. Ovim bi se, svakako, otvorio prostor da se formiraju i druge katedre zainteresovanih zemalja u Crnoj Gori, pored već postojećih, što zavisi od vizije i potreba drugih kultura evropskih i drugih naroda", naglašavaju u pismu Bratićevoj.

Podsjetili su, da je tokom protekle tri decenije u Crnoj Gori, bivši režim vršio i jezički inženjering tako što je ne samo 2008. godine na tadašnjem Filozofskom fakultetu formirao katedru za crnogorski jezik (u okviru Univerziteta Crne Gore), nego je odlukom bivše Vlade 2014. formirana i još jedna katedra, na Cetinju, Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK).

To je, kako smatraju, urađeno suprotno pravilima UCG, a voljom tadašnjeg režima. Tako su dobijene dvije paralelne katedre crnogorskog jezika u Crnoj Gori.

Kako ističu, do danas se sve činilo na marginalizovanju ugledne katedre srpskog jezika na sadašnjem Filološkom fakultetu u Nikšiću, pa bi se osnivanjem novog fakuleta afirmisao srpski jezik kojim po posljednjem popisu, kako navode, govori više od 40 procenata stanovništva u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније