Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

06. 04. 2021. 06:56 >> 06:57
1

SRZENTIĆ NAJAVILA

Uskoro konkurs za direktora Direktorata za medije

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija uskoro će raspisati javni konkurs za poziciju direktora Direktorata za medije, najavila je za Pobjedu ministarka tog resora Tamara Srzentić i pozvala sve medijske profesionalce da se prijave.

Nova Vlada formirana je 4. decembra, i već pet mjeseci u tom resoru ne postoji osoba koja se bavi pitanjima medija, niti funkcioniše sektor za medije. Ministarska Srzentić smatra da medijska zajednica nije izgubila vrijeme tokom kog su se mogli riješiti problemi sa kojima se suočavaju, posebno u vrijeme pandemije korona virusa koja je ugrozila njihov opstanak.

Ona je najavila i formiranje radne grupe koja će pripremati medijsku strategiju i kazala da su pozvali sve zainteresovane da doprinesu u pobolšanju uslova rada medija.

Ministarka je kazala da će poziciju direktora Direktorata za medije pokrivati osoba koja poznaje potrebe i stanje u medijskoj zajednici i koja će na profesionalan i posvećen način sarađivati sa svim medijima u Crnoj Gori.

U prethodnoj Vladi ovu poziciju je godinama pokrivao Željko Rutović u okviru tadašnjeg Ministarstva kulture.

Poziv profesionalcima

"Uskoro će biti raspisan konkurs, pa pozivam sve medijske profesionalce koji zadovoljavaju kriterijume da se prijave. Činjenica da u ovom trenutku nemamo generalnog direktora Direktorata za medije ne znači da u bilo kom smislu „trpe“ aktivnosti koje se tiču medija. Naprotiv, u prethodnom periodu realizovali smo više aktivnosti na kojima je radio cijeli tim od službenika u Direktoratu do mene lično", navela je ona.

Srzentić je kazala da ministarstvo kojim rukovodi radi na prvoj medijskoj strategiji, te da je, sa premjerom Zdravkom Krivokapićem, pokrenut dijalog sa medijima kako bi razgovarali o svim sistemskim problemima koji opterećuju rad ovog sektora.

"Digitalizovana je Evidencija medija koja sadrži spisak svih medija i njihovih osnovnih podataka prijavljenih kod Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Dodatno, po prvi put se vodi Evidencija finansiranja medija iz javnog budžeta, kao i Evidencija oglašavanja javnog sektora u medijima, čime se doprinosi transparentnosti rada medija i prava javnosti da zna. U toku su aktivnosti i na finalizaciji paketa pomoći portalima i dnevnim štampanim medijima usljed krize koju je izazvala pandemija korona virusa, a koji će biti realizovan u vidu javnog konkursa koji ćemo objaviti narednih dana", kazala je Srzentić.

Strategija

Govoreći o medijskoj strategiji koja je krovni dokument za uređenje stanja u medijskoj zajednici, Srzentić je kazala da je zadovoljna procesom izrade.

"Veoma sam zadovoljna što smo u prethodnom periodu počeli ove aktivnosti koje treba da doprinesu da po prvi put izradimo strategiju za oblast medija, definišemo ciljeve, pravce razvoja i buduće mjere i aktivnosti kako bi se obezbijedilo povoljno okruženje za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa, unaprijeđenu medijsku regulativu, a koje će dovesti do uređenja medijske oblasti. U okviru tog procesa pozvali smo sve zainteresovane strane da predlože strukturu radne grupe koja će pripremati medijsku strategiju. Cilj strategije je da se poboljša sloboda medija, poveća građansko učešće i poboljšaju uslovi za rad medija uopšte - poveća transparentnost, slobodan pristup informacijama, razvoj medijskog pluralizma i medijske pismenosti", navodi Srzentić.

Zakonodavstvo

Ministarka Srzentić je kazala da su fokusirani na medijske zakonodavne reforme koje se odnose na donošenje novog Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama i izmjene Zakona o medijima i Zakona o RTCG kako bi sva tri zakona mogla da se usklade i usvoje u "paketu".

"Dok se u slučaju audio-vizuelnih medijskih usluga donosi skroz novi zakon, druga dva medijska zakona će se u ovoj godini mijenjati u užem obimu u skladu sa onim što su ključne primjedbe Savjeta Evrope, Evropske unije i medijske zajednice u Crnoj Gori. U širu zakonodavnu reformu potencijalno će se ići tek kada budemo imali strategiju u kojoj bi se definisali svi problemi i izazovi koje imamo u dijelu pravnog okvira", pojašnjava Srzentić.

Kaže da će se zakonodavne aktivnosti raditi uz široke konsultacije sa medijskom zajednicom, predstavnicima struke i međunarodnim ekspertima.

"Cilj nam je da unaprijedimo postojeća rješenja, sagledamo nedostatke i sva otvorena pitanja na koje su ukazivali medijska zajednica i civilno društvo", ističe Srzentić.

Rade i na pripremi pravilnika o dodjeli sredstava iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

"Usvajanjem ovog pravilnika stvoriće se svi neophodni preduslovi za pokretanje postupka dobijanja sredstava iz Fonda, odmah nakon usvajanja budžeta Crne Gore. Riječ je o aktivnosti od velikog značaja, jer će dodjela sredstava biti snažan podstrek za unapređenje rada medija u Crnoj Gori. Plan je da se svi akti podvrgnu daljim konsultacijama sa zainteresovanom javnošću, uključujući i medijsku zajednicu, kako bi se osiguralo da ovaj program rezultira značajnim i održivim rešenjima", zaključuje Srzentić.

Poziv medijima da naprave publikacije za vakcinaciju

Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija će, prema riječima ministarke Tamare Srzentić objaviti javni konkurs za podršku medijima kako bi udružili snage u promociji aktivnosti vakcinacije stanovništva.

"Pomoć će biti realizovana putem javnog konkursa Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija koji će ubrzo biti objavljen. Konkurs će biti fokusiran na izradu sadržaja od javnog interesa u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv korona virusa, kao i epidemiološkim mjerama", navela je Srzentić.

U prethodnom periodu Srzentić se sastala sa predstavnicima medija najvećih novinskih kuća u Crnoj Gori, koji su ukazali na probleme sa kojim se suočavaju, visokim troškovima koje iziskuje distribucija novina kao i postojećim monopolom na tržištu.

Srzentić kaže da Vlada pokušava da pomogne da nađe sistemsko rješenje kada je u pitanju distribucija novina, kako bi se izdavačima pomoglo u ovom veoma teškom trenutku za cijeli medijski sektor, a posebno za štampane medije.

"Posvećeni smo tome da nađemo konkretno rješenje. Ovo je prvi strukturirani dijalog ove vrste koji Vlada pokreće sa svim medijskim organizacijama u Crnoj Gori. Cilj je da se kroz niz diskusija otvorenije identifikuju i riješe sistemski izazovi i doprinese zajedničkom cilju poboljšanja cjelokupnog medijskog sistema. Kao rezultat prva tri sastanka, već smo definisali "slabe" tačke, identifikovali izazove i probleme i počeli da razmišljamo o rješenjima", kazala je Srzentić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније