Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 04. 2021. 10:55 >> 10:55
1

ZA DJECU I MLADE

Opet počinju Wa Da Da vijesti na TVCG

Nakon godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa, djeca i mladi Crne Gore imaće ponovo priliku da prate TV vijesti koje za njih prave mladi reporteri UNICEF-a i Dječja redakcija TVCG na Prvom programu Javnog servisa  svake subote i nedjelje u 19 sati.

Riječ je o jedinstvenom informativnom programu za djecu i mlade u Crnoj Gori.

“Raduje nas ponovna saradnja s Dječjom redakcijom TVCG na produkciji Wadada Vijesti Crna Gora. Tokom pandemije nam je nedostajao ovaj TV dnevnik za mlade i potrudićemo se da kroz njega što više govorimo o temama koje nas interesuju, a koje nijesu uvijek u fokusu informativnih emisija naših medija, jer se sve one prave samo za odrasle” ističe UNICEF-ova mlada reporterka Bojana Žižić.

Iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je Wadada TV dnevnik za mlade jedna od najpopularnijih emisija među porodicama, tj. da ga ne prate samo djeca i mladi, već i roditelji i drugi članovi porodice, jer se radi o informativnom programu koji se, između ostalog, bavi i istim temama kao i Dnevnik za odrasle, ali ih obrađuje na način koji je djeci i mladima lakši za razumijevanje i zanimljiviji za praćenje.

“Specijalno izdanje TV dnevnika za djecu i mlade poboljšaće kvalitet programa koji nudimo porodicama u Crnoj Gori tokom krize izazvane koronavirusom. Aktivno učešće mladih u njegovoj produkciji čini ga jedinstvenim. Radujemo se što ćemo ponuditi mladima takve aktivnosti i medijske sadržaje u vremenu krize tokom koje im nedostaju kulturne i sportske aktivnosti i kada je i škola za mnoge onlajn”, ističe urednica Dječje redakcije TVCG Milena Janjušević.

Dječja redakcija TVCG, uz podršku UNICEF-a i Agencije za elektronske medije Crne Gore, pokrenula je ovaj TV dnevnik za mlade u aprilu 2019. u okviru kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”. Wadada Vijesti Crna Gora se prave po međunarodno poznatom formatu TV dnevnika za mlade Wadada News for Kids koji se uspješno emituje u preko 20 zemalja širom svijeta, a uspostavila ga je holandska neprofitna organizacija Free Press Unlimited. Crnogorsko izdanje Wadada dnevnika za djecu biće dostupno u okviru međunarodne videoteke koju koriste sve zemlje članice ove mreže. To znači da vijesti koje mladi naprave u Crnoj Gori mogu biti prevedene i emitovane u drugim zemljama, kao što i TVCG može preuzimati zanimljive vijesti koje prave mladi drugih zemalja.

Dnevnik Wadada Vijesti Crna Gora pokrenut je na osnovu rezultata prvog, nacionalno reprezentativnog istraživanja o djeci, roditeljima i medijima u Crnoj Gori sprovedenog u okviru kampanje medijske pismenosti #BirajmoŠtaGledamo. Ono je, između ostalog, pokazalo da manje od jedne trećine roditelja (29%) i djece (27%) smatra da na crnogorskim TV kanalima ima dovoljno programa prilagođenih raznim uzrastima djece, koji su im zanimljivi, korisni, inspirativni i imaju obrazovnu funkciju, kao i da  da svako drugo dijete u našoj zemlji želi da učestvuje u produkciji medijskih programa za djecu i mlade.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније