Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2021. 17:20 >> 17:20
2

SRZENTIĆ SA NOVINARIMA

Udruženo do boljih modela i uslova za rad medija

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić nastavila je danas Kontinuirani dijalog sa medijima, ističući da je uvjerena da je ovo dobar mehanizam saradnje koji treba da traje i bude otvoren za sve, te da uruženi mogu naći bolji model i usvojiti standarde koji će olakšati i poboljšati rad medija.

Sastanku su prisustvovali glavni urednik portala Vijesti Srdan Kosović, izvršna direktorica RTV Teuta Ilmira Lika, direktorica Fos Media Jelena Milatović, glavna i odgovorna urednica CDM portala Aleksandra Obradović i direktor Agencije Mina Jaša Jovićević.

"Zadovoljstvo mi je što danas nastavljamo Kontinuirani dijalog sa medijima, jer je ovo prvi dijalog koji Vlada pokreće na ovaj način sa svim medijima u Crnoj Gori. I premijerova i moja želja je bila da otvorimo ovakvu vrstu dijaloga sa vama kako bismo u neposrednoj interakciji otvarali teme i sistemski ih rješavali”, kazala je ministarka Srzentić.

Kako navode u saopštenju iz Kabineta ministarke, ona je zamolila predstavnike medija da se zajednički uključe u rješavanje izazova i problema koji opterećuju medijsku zajednicu. Da zajedno promišljaju o načinima iznalaženja modela i standarda u definisanju boljih modela, unapređenju medijske pismenosti, jačanju medijskog pluralizma i uošte boljih uslova za rad.

"Zajedničkim snagama na izradi Medijske strategije definisaće se pravci razvoja i sveukupnog unapređenja oblasti medija za naredni period", ocijenila je Srzentić.

Ona je zamolila predstavnike medija da kroz ovu vrstu dijaloga ukažu koji su to najveći izazovi iz sistemskog ugla, kako bi zajednički uspjeli da pronađu dugoročna rješenja kako u normativnom dijelu, tako i pogledu uređenja uslova na medijskom tržištu na kojem će važiti jednaka pravila za sve.

Predstavnici medija su pozdravili pokretanje dijaloga u cilju rješavanja problema medijskog sektora. Kao jedan od izazova prepoznali su otežanu održivost medija usljed pandemije koronavirusa, kao i funkcionisanje samoregulacije. Ocijenili su da bi, u cilju profesionalnog i etičkog informisanja veliki značaj imala jedinstvena samoregulacija koja bi na bazi dobrovoljno usaglašenog kodeksa primjenjivala etičke standarde u radu medija.

Predlog mjera koje su predstavnici medija danas na sastanku izložili i koje treba realizovati su promocija medijske pismenosti u koju treba uključiti sve zainteresovane strane, kao i primjena Zakona o medijima, odnosno formiranje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija.

Cilj Kontinuiranog dijaloga sa medijima je dobijanje informacija o najvećim izazovima iz sistemskog ugla, kako bi se udruženim snagama postigla dugoročna rješenja u izazovima sa kojima se susreću svi predstavnici medijske zajednice u svom radu.

Poštujući epedimiološke mjere, ministarka Srzentić će se i u narednom periodu sastajati sa predstavnicima medija.  
 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније