Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Vijesti ]

29. 03. 2021. 06:55 >> 06:55
2

NABAVKA

SDT-u predata dokumentacija o respiratorima

Dokumentacija koja se tiče nabavke respiratora, a koja je pronađena u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore, predata je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), saznaju Vijesti.

SDT utvrđuje da li je tokom kupovine 31 respiratora u martu prošle godine neko od tada nadležnih počinio krivično djelo.

Među dokumentima dostavljeni su i računi za respiratore isporučeni tadašnjem Nacionalnom koordinacionom tijelu, koje su potpisali bivši direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković i bivši šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

Njihovi potpisi su na računu od 23.marta 2020.godine, koji je firma "Urion” ispostavila NKT-u, a koji se odnosi na nabavku tri respiratora, za što je ukupno plaćeno 56.407,45 eura.

Prema tim dokumentima, njih dvojica su svoj potpis stavili i na račun u iznosu od 217.013,43 eura, koji je firma "Glosarij” ispostavila NKT-u nekoliko dana kasnije, odnodno 1. aprila. Taj račun odnosi se na nabavku 11 respiratora, od kojih je po pet bilo za KCCG i nikšićku Opštu bolnicu, a jedan za bolnicu u Beranama.

Potpis tada ključnih ljudi u crnogorkom zdravstvu stavljen je i na fakturu za nabavku 17 respiratora, koji su NKT koštali 320.824,32 eura. Od te nabavke po jedan uređaj poslat je u bolnice u Bijelom Polju i Beranama, a 15 je ostalo u KCCG.

Specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić dobila je i odluku NKT-a da novcem iz svog fonda plate respiratore, koju je 1. aprila 2020. godine potpisao tadašnji šef tog Vladinog tijela Milutin Simović.

Predati su joj i zapisnici sa sjednica NKT-a, u kojima se pominje nabavka respiratora.

U tim spisima piše da je Ministarstvo zdravlja 23. marta prošle godine telefonskim putem obaviješteno da su crnogorske kompanije nastavile komunikaciju sa ponuđačima iz Turske, u cilju prikupljanja ponuda.

"Takođe, telefonskim putem je Ministarstvo zdravlja informisano da je kompanija Denizler iz Turske dostavila ponude za respiratore marke Uvent A (7 komada), Uvent M (šest komada) i Uvent T (9 komada), pri čemu je naglašeno da model T košta 16.400 eura. Od Ministarstva zdravlja tražena je potvrda da tehničke specifikacije navedenih uređaja odgovaraju potrebama zdravstvenog sistema. Nakon konsultacija sa stručnim službama Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja uputilo je odgovor da respiratori odgovaraju potrebama sistema”, piše u zapisniku koji je dostavljen SDT-u.

U istom dokumentu se navodi i da je firma "Glosarij”, imajući u vidu epidemiološku situaciju i zahtjeve donatora, naručila još 14 respiratora.

Dan kasnije, NKT je informisan da je ta veledrogerija uplatila avans za još 11 dostupnih respiratora i, shodno zaključku, prvo ih ponudila Vladi.

Prema saznanjima "Vijesti”, specijalna tužiteljka dobila je i prepisku između KCCG,turske firme Denizler i veledrogerije "Glosarij”, koja se odnosi na pokušaj popravke respiratora, za koje nove zdravstvene vlasti tvrde da ne rade od kad su isporučeni Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније