Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2021. 20:22 >> 20:23

EKSTERNI ISPITI

Za utjehu to što je manje gradiva za polaganje

Eksterni polumaturski i maturski ispiti održaće se u rokovima predviđenim školskim kalendarom, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali tvrde da se vodilo računa i tome da se đacima maksimalno olakšaju ispiti, upravo zbog pandemije koronavirusa. Maturanti i polumaturanti koji su onlajn peticijama tražili ukidanje eksterne provjere znanja prihvataju takvu odluku jer bi u suprotnom uvođenje prijemnih ispita zahtijevalo mnogo više učenja, svjesni da se moraju rangirati prilikom upisa.

Uprkos situaciji sa koronom koja nije postedjela ni obrazovni sistem ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta donijelo je odluku.

"Eksterni polumaturski i maturski ispiti održaće se u rokovima predviđenim školskim kalendarom, uz poštovanje mjera koje se odnose na prevenciju i sprečavanje epidemije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je odluka konačna, maturanti koji su smatrali da treba da budu oslobođeni polaganja eksterne mature sad već nisu u prilici da traže ono što su mjesecima - ukidanje eksterne mature.

"Odluka za organizovanje mature je obavezna jer donosioci odluka su rekli da je nije moguće ukinuti s obzirom da bi morali da se uvedu prijemni ispiti na fakultetima, što je kod nas duži proces i morali bi da se mijenjaju zakoni. Takođe, učenici koji ne nastavljaju sa školovanjem trebalo bi da imaju potvrdu o završenoj srednjoj školi", kaže Nina Milatović iz Unije srednjoškolaca.

Dvadesetak je dana do održavanja maturskih ispita. Vremena je pred učenicima malo, ali za utjehu bi im moglo biti to što je i manje gradiva za polaganje.

"Tako da smo došli do najboljeg rješenja da se redukuje gradivo do 30 odsto u svim predmetima koji se polaže. Prvi ispit 17.aprila, ostalo malo vremena da se spremimo profesori su tu pomažu koliko mogu", navodi Milatović.

Važna napomena za sve je da se pri sastavljanju testova vodilo računa da zahtjevniji zadaci u testovima budu iz gradiva koje je obrađivano prije izbijanja epidemije.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније