Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 11. 2013. 14:05   >>  18:05

KONFERENCIJA

Novinari da se izbore za slobodu

Svaka vlast pokušava da drži medije pod kontrolom, a njihovi urednici i novinari moraju da nauče da se izbore sa tim pritiskom, ocijenila je urednik Insajdera TV B92, Brankica Stanković.

Ona je u Podgorici, na Konferenciji o medijima na zapadnom Balkanu- riječ, slika i neprijatelj, rekla da mediji imaju ogromnu moć, ali i još veću odgovornost.

''Svaka vlast pokušava da drži medije pod kontrolom, i tu je glavni problem u urednicima i novinarima koji ne umiju da se izbore sa tim pritiskom'', kazala je Stanković.

Ona je navela da je sve što je Insajder objavio provjereno sto puta, dodajući da je na taj način je emisija postigla kredibilitet i veliki uspjeh u Srbiji.

''Urednici su nas uvijek štitili kada smo radili Insajder i nikada nas nijesu zvali da pitaju koje ćemo temo emitovati i zato je važna podrška koju novinari moraju imati od urednika'', pojasnila je Stanković.

Prema njenim riječima, istina se ne može improvizovati već se sve mora istražiti.

''Ako se objavi da je neko upetljan u malverzacije nečiji život će biti uništen, a dokaz da Insajder ima kredibilitet je da nijesmo izgubili nijednu tužbu na sudu'', kazala je Stanković.

Novinar Insajdera, Jasmina Pašić kazala je da je recept za uspjeh u novinarstvu da se tema mora »izgurati do kraja«.

''Država pokušava da utiče na medje, ali novinari i mediji moraju da nauče da se izbore sa tim pritiskom'', navela je Pašić.

 

Direktor medijskog arhiva Ebart, Velimir Ćurguz Kazimir kazao je da mediji u periodima krize igraju ključnu ulogu u uspostavljanju kontrole i moći od strane političara.

On je naveo da je tabloidizacija novinarstva u zemljama bivše Jugoslavije istovremeno značila produžetak ratovanja kako među državama tako i unutar njih.

''NATO bombardovanje, odnosno činjenica da Crna Gora nije bila bombardovana kao Srbija, podstiče kampanju zavjere, odnosno izdaje u srbijanskim medijima'', kazao je Ćurguz Kazimir.

On je naveo da duvanska afera traje 15 godina i da to govori o tome na koji se način neka tema može spinovati.

''Kada je srbijanski premijer Zoran Đindić ubijen, duvanska afera je bila sklonjena iz medija, a pokrenuta po potrebi protiv Mila Đukanovića'', rekao je Ćurguz Kazimir.

On smatra da se hapšenje bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera koristilo u Crnoj Gori za plasiranje priče o hapšenju krupnih riba, ''a prvi na redu trebalo je da bude Đukanović.''

''Od 2003. do prošle godine u srpskoj štampi je objavljeno više od četiri hiljade tekstova koji Crnu Goru povezuju sa mafijom'', rekao je Ćurguz Kazimir.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније