Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

18. 03. 2021. 17:25 >> 17:26
3

REAGOVANJE BIVŠEG MINISTRA

Hrapović: Radio sam u skladu sa zakonom

Ministarstvo zdravlja je cijeli postupak raspodjele sredstava nevladinim organizacijama (NVO) vodilo na javan i transparentan način, kazao je bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović i poručio da su navodi o nezakonitom dijeljenju novca netačni i zlonamjerni. “Netačne su i zlonamjerne konstatacije iznešene u tekstu „Hrapović nezakonito dijelio stotine hiljada eura nekim NVO“”, navodi se u reagovanju.

Hrapović je rekao da je cijela procedura javnog oglašavanja, donošenja odluke od strane nezavisnih procjenitelja i Komisije za raspodjelu sredstava rađena u skladu sa zakonom.

On je naveo da se radi o čistom politikanstvu, jer trenutna ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović istražuje nešto za šta već postoje sudske presude po tužbi jedne NVO, koja nije zadovoljila kriterijume javnog konkursa, o čemu u arhivi Ministarstva postoji uredna dokumentacija.

Da se radi o zakonito sprovedenim postupcima, prema riječima Hrapovića, potvrđuju i presude Upravnog i Vrhovnog suda.

“U presudi Vrhovnog suda od 16. decembra prošle godine se jasno kaže da se zahtjev za ispitivanje sudske odluke, odnosno Rješenja Upravnog suda od 22. jula, kao i žalba tužilje odbija, u sporu zakonitosti Odluke tuženog Ministarstva zdravlja od 26. juna”, precizirao je Hrapović.

On je naglasio da je ono što je objavljeno na portalu Vijesti, a po, kako je rekao, zahtjevu aktuelne ministarke, bilo predmet provjere Specijalnog državnog tužilaštva, koje je poslije detaljnih provjera donijelo odluku da odbija tužbu.

“Tužilaštvo valjda bolje pravnički zna od novinara i angažovanih samozvanih revizora od kojih se nedavno ogradila i Državna revizorska institucija i saopštila da oni koji se lažno predstavljaju krše zakone ove zemlje”, istakao je Hrapović.

On je dostavio Zapisnik o radu Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO Ministarstva zdravlja za javni konkurs „Održavanje niske prevalencije HIV-a u Crnoj Gori“ na osnovu Sporazuma između Ministarsva zdravlja Crne Gore i Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM).

Hrapović je kazao da je odluka o raspodjeli sredstava NVO, na osnovu konkursa od 22. juna, objavljena u skladu sa pomenutim međunarodnim ugovorom sa Globalnim fondom.

Prema njegovim riječima, dodjela novca iz međunarodnih donacija, a koja nijesu sredstva EU, niti sredstva iz budžeta Crne Gore, nijesu prepoznata Zakonom o NVO, pa se dodjeljuje u skladu sa ugovornim obavezama, odnosno posebnim javnim konkursom razvijenim u saradnji sa međunarodnim i domaćim ekspertima.

“U ovom slučaju, Ministarstvo zdravlja obavilo je potrebne konsultacije sa revizorskom kućom KPMG, angažovanom od strane Globalnog Fonda, te Ministarstvom javne uprave, koji su dali “zeleno svjetlo” za objavljeni konkurs”, objasnio je Hrapović.

On je napomenuo da je svaki korak, od kreiranja do objavljivanja poziva, morao biti odobren od Globalnog fonda kako bi bili sigurni da njihova sredstva neće biti zloupotrijebljena, te da će ih dobiti pružaoci usluga koji ispunjavaju sve stroge kriterijume, a posebno one koji se odnose na dokazano iskustvo u oblasti.

Hrapović je kazao da Ministarstvo zdravlja nije moglo donijeti nijednu konačnu odluku bez saglasnosti donatora sredstava.

Kako je rekao, činjenica da je program postigao odlične rezultate, omogućila je Crnoj Gori da drži epidemiju HIV/AIDS-a pod kontrolom, a posebno u periodu COVID-19 pandemije.

“Takođe, omogućila je Crnoj Gori da dobije podršku za postojeće preventivne servise u iznosu od 562 hiljade EUR za koju se nadam da će Ministarstvo zdravlja u trenutnom sazivu adekvatno iskoristiti i na taj način omogućiti nastavak uspješne kontrole epidemije HIV/AIDS-a”, dodao je Hrapović.

On je kazao da se navedenim radnjama i odlukama potvrđuje da se cijeli postupak raspodjele sredstava od strane Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu bio, vodio na javan i transparentan način.

Hrapović je pozvao Borovinić Bojović da prestane da se bavi politikanstvom i konačno počne da radi svoj posao, a to je zaštita zdravlja i života građana Crne Gore.

“Pametnije bi joj bilo da čita brojke svakodnevnog ogromnog porasta novozaraženih i, nažalost, onih koji svakodnevno umiru i da kada pročita te brojke, pod hitno preduzme sve mjere i radnje kako bi se sačuvali životi ostalih u Crnoj Gori, jer je pandemija izmakla kontroli, kako saopšti jedan od njenih saradnika”, poručio je Hrapović.

On je kazao da, dok je bio na čelu Ministarstva zdravlja, nijedna opština nije proglašavala dan žalosti za ogromnim brojem umrlih, dok su sada u mnogim opštinama zastave na pola koplja.

Hrapović je kazao da je, dok je on upravljao zdravstvenim sistemom, a posebno u periodu početka pandemije, broj inficiranih i preminulih bio za tri puta manji nego za period „čitanja bolesničkih lista oboljelih po crnogorskim bolnicama”.

“Jer, u situaciji borbe sa zaraznom bolešću kakva je ova prouzorkovana virusom korona, nečinjenje je gore od bilo kakvog činjenja, a za to će, uvjeren sam, neko morati da odgovara”, zaključio je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније