Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2021. 13:27   >>  13:28

GRAĐANSKA ALIJANSA

Procesuiranje policijske torture sporo i neefikasno

Crna Gora se ne može pohvaliti sa efikasnom borbom nadležnih državnih institucija kada je u pitanju policijska tortura i zlostavljanje. Praksa je pokazala da institucije u procesuiranju građana brže i efikasnije reaguju, a u slučaju policijskih službenika vrlo često sporo i bez jasnog utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja, ističu u NVO Građanska alijansa, a povodom Međunarodnog dan borbe protiv policijske brutalnosti.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj međunarodni dan obilježavamo uz odluku Evropskog suda za ljudska prava od 11. marta 2021. koji je utvrdio da nadležni državni organi, prvenstveno tužilaštvo i policija, nijesu sproveli efikasnu i djelotvornu istragu u slučaju brutalnog mučenja i zlostavljanja građana tokom protesta u oktobru 2015. godine, kada su dokazi u vidu video materijala obišli cijeli svijet.

"Prema ovoj odluci, Podgoričanima Branimiru Vukčeviću i Momčilu Baraninu potrebno je da se isplati na ime pravičnog zadovoljenja po 7.500 eura odštete zbog kršenja člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima. koji se odnosi na zabranu ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. Do danas, više od pet godina kasnije, policajci koji su izvršili krivična djela nijesu identifikovani, a slučaj se još uvijek nalazi u predistražnoj fazi", navode u GA.

U brojnim slučajevima uopšte nije ni došlo do identifikacije i procesuiranja odgovornih službenika policije koji su izvršili ili naredili torturu i zlostavljanje. Kada i dođe do identifikacije službenika ili njihovog procesuiranja, sankcije budu ublažene i često obesmislene. Kako dodaju, sve više je prisutno i potpisivanje sporazuma o priznavanju krivice, gdje je kazna koja je definisana sporazumom o priznanju krivice uslovna osuda.

U Građanskoj alijansi smatraju da je ovakva praksa neprihvatljiva i da ne vodi ka pervenciji, odnosno, ka sprečavanju policijskih službenika da ne čine ovakva i slična krivična dijela, već nasuprot tome, može da ohrabri pojedince da nastave da ih čine, znajući da ili neće biti procesuiirani ili da se mogu izvući bez sankcija.

"Nije teško izmjeriti napredak u ovoj oblasti i doći do zaključka da su nam potrebne brze i kvalitetne promjene. U demokratskoj državi je neprihvatljivo da policijski službenici demonstriraju silu i prebijaju građane na ulicama, da oni koji zlostavljaju ne budu identifikovani i procesuirani, te da slučajevi i zastarijevaju. Smatramo da treba stati na kraj sistematskoj nekažnjivosti. Potrebne su nam efikasne, djelotvorne i nezavisne istrage koje će davati rezultate i očekujemo od novog rukovodstva da se najoštrije izbore sa ovim pitanjem, a mehanizmi kontrole da budu ojačani. Potrebno je odluke donositi na osnovu prikupljenih dokaza, a ne na osnovu potpisivanja sporazuma o krivici. Samo na taj način će biti poslata poruka da su tortura i zlostavljanje strogo zabranjeni i spriječiti buduće vršenje torture od strane policijskih službenika", zaključuju u saopštenju GA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније