Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2013. 18:09 >> 18:09
1

DELEGACIJA EU

Osuđuju kamenovanje redakcije Vijesti

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori osudila je kamenovanje kancelarije dnevnog lista Vijesti i pozvala vlasti da osude prijetnje i napade na medije, kao i da temeljno istraže incidente i krivično gone počinioce.

Delegacija EU, kako su saopštili, izražava zabrinutost viješću da su u petak veče kancelarije dnevnog lista "Vijesti" oštećene od strane nepoznatih počinilaca.

„Bezbjednosne kamere jasno su zabilježile da osobe bacaju kamenje na ulaz u prostorije redakcije "Vijesti". Delegacija osuđuje napad i poziva vlasti da osude prijetnje i napade na medije, kao i da temeljno istraže incidente i krivično gone počinioce“.

Iz Delegacije EU podsjećaju da  su, pored incidenta u petak, prošle godine zapaljena vozila "Vijesti", da su njihove kancelarije takođe napadnute i oštećene u oktobru, tokom Parade ponosa, kao i da je u dvorištu novinara "Vijesti" Tufika Softića u avgustu ove godine aktivirana eksplozivna naprava.

„Napominjemo da istrage u navedenim slučajevima, uključujući i incident od petka, još uvek nijesu rezultirale krivičnim gonjenjima ili osudama. Delegacija želi da podsjeti na ovogodišnji Izvještaj o napretku Crne Gore, u kome Komisija jasno izražava zabrinutost zbog porasta broja slučajeva nasilja nad novinarima. Izvještaj o napretku poziva na sprovođenje temeljnih istraga i krivično gonjenje počinilaca svih starih i nedavnih slučajeva nasilja nad medijima“, navode iz Delegacije.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je sloboda medija jedno od osnovnih prava u Evropskoj uniji i ključni stub demokratije.

„Evropska unija neće prihvatiti nikakvu devijaciju u zemljama koje teže da dostignu standarde Evropske unije o slobodi izražavanja i slobodi medija2, preciziraju u saopštenju.

Delegacija će nastaviti da tokom pristupnih pregovora prati poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara, podsjećaju u saopštenju.

„Sloboda medija je sastavni dio pregovaračkog poglavlja 23, koje se bavi pitanjima pravosuđa i osnovnih prava, i za koje je Crna Gora preuzela određene obaveze u okviru relevantnog akcionog plana“, zaključuje se u reagovanju Dlegacije EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније