Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2013. 17:42   >>  17:42

NVO SEKTOR

Žugić: Nenamjenski se trošio novac

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je danas da je Vlada predložila da se centralizuju oblasti finansiranja nevladinih organizacija, tako što bi pojedini vladini resori odlučivali o srodnim oblastima.

On je, tokom kontrolnog saslušanja saslušanja pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, budžet i finansije, pozvao nadležne državne organe da provjere zakonitost rada komisije.

“Oni koji su prigovarali radu komisije bili su u pravu. Nedovoljna je transparentnost, imamo i nenamjensku potrošnju. Imamo članove koji su glasali za projekte onih organizacije koje su ih podržali. Nama je potreban znažniji kapacitet evaluatora, i to eksternih, kao i eksterne revizije”, poručio je Žugić.

Ministar finansija se osvrnuo i na ovogodišnju raspodjelu, koja je probila zakonom predviđene rokove, navodeći da očekuje da se taj posao završi do kraja godine.

Veliki broj pritužbi odnosi se na rad Komisije za raspodjelu prihoda od igara na sreću. Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović kazao je da ih je najviše na  netransparentnost, nepoštovanje zakona i procedura.

Zoran Jelić iz DPS-a kaže da bi sve NVO trebalo da objavljuju godišnje finansijske izvještaje, kao i da bi njihovi osnivači trebalo da prijavljuju prihode, jer pojedini, kako ističe, imaju tri puta veća primanja od poslanika.

„Jedan dio NVO sektora se aktivno uključuje u izborni proces, čak imamo pojedince koji su učestvovali u predsjedničkim kampanjama“, kazao je Jelić.

"Mislim da su zloslutne te vaše izjave koje ste danas ovdje izrekli i ja ih lično doživljavam kao pritisak na NVO sektor i na kritičku oštricu“, kazao je, odgovarajući Jeliću, Stevo Muk iz Insituta alternativa.

Jelić odgovara: "Gospodine Muk sa kojim pravom se vi meni obraćate, ja vas nigdje nijesam pomenuo, ako ste se prepoznali u mojim riječima to je drugo, ako ste se prepoznali u tome da ste kršili zakon to je vaš problem. Registrujete stranku, izađite na izbore i pokažite vašu snagu", kaže Jelić.

Goran Đurović, iz Koalicije nevladinih organizacija, navodi da za probleme nije kriv samo NVO sektor, pa je bivšem predsjedniku Komisije Damiru Rašketiću kazao da je, za sve ono što nije dobro u radu Komisije, odgovoran-predsjednik Komisije.

„Ne predstavnici NVO organizacija, koji su, podsjećam, manjine u toj Komisiji. Ukoliko vaši ljudi iz Vlade nijesu radili svoj posao, mogli ste na sjednici Vlade da ih smijenite“, kazao je Đurović.

Boris Raonić iz Građanske alijanse predložio je da se formira Radna grupa koja bi donijela nova zakonska rješenja, da se Ministarstvu finansija uputi preporuka za donošenje podzakonskih akata, ali i da se Državna revizorska institucija uključi, odnosno da izvrši reviziju.

Uprkos dvoiposatnoj raspravi, kako je prenijela Antena M, nijesu usvojeni nikakvi zaključci. Nakon sumiranja svih prijedloga, o njima će se poslanici izjasniti naknadno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније