Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 03. 2021. 18:30 >> 18:33

SUD U STRAZBURU

Lani 218 predstavki protiv CG

Evropskom sudu za ljudska prava u prošloj godinije podnijeto ukupno 218 predstavki protiv Crne Gore, saopšteno je iz Vlade, koja je danas Izvještaj o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za 2020. godinu.

“Pored predstavljanja aktivnosti koje su neposredno vezane za osnovnu nadležnost Kancelarije zastupnika, Izvještaj sadrži i informacije o svim aktivnostima koje je ova Kancelarija preduzimala u cilju afirmacije zaštite ljudskih prava i implementacije standarda Konvencije u nacionalnom pravnom sistemu. Posebno je naglašeno da je Evropska komisija iznijela pozitivne ocjene o radu Kancelarije i ocijenila kao pohvalan nivo saradnje koji se ostvaruje sa Evropskim sudom, ukazavši posebno da se ni jedan predmet nije nalazio pod posebno pojačanim nadzorom Komiteta ministara Savjeta Evrope”, saopšteno je iz Vlade.

Izvještaj sadrži i preporuke za preventivno uklanjanje slabosti unutar pravnog sistema koje bi mogle biti povod za nove predstavke protiv Crne Gore pred Evropskim sudom, a koje su usmjerene u skladu sa analizom predmeta koji se nalaze u radu Kancelarije zastupnika, kao i nalazima i stavovima Evropske komsije koje je iznijela u Izvještaju objavljenom u oktobru.

Pripremiti izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija da pripremi izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Vlada je usvojila Analizu efikasnosti djelovanja Uprave za inspekcijske poslove.

“Dokument sadrži poređenje centralizovanog i decentralizovanog modela organizacije inspekcija, od kojih, kako je ocijenjeno, svaki ima svoje prednosti i slabosti, ali se prednost daje decentralizovanom modelu koji omogućava efikasnije ostvarivanje odgovornosti inspekcije odnosno starješine inspekcijskog organa, a, takođe, i transparentnije ostvarivanje političke odgovornosti resornog ministra za stanje u jednoj oblasti”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi određivanja nacionalnog koordinatora za suzbijanje nasilnog ekstremizma.

U dokumentu se navodi da Vlada Crne Gore participacijom u značajnim regionalnim, evropskim i globalnim inicijativama, djelovanjem shodno prihvaćenim standardima i prioritetima, potvrđuje svoje opredjeljenje da doprinese očuvanju mira i stabilnosti kako u Crnoj Gori, tako regionu i šire. U ovom trenutku neophodno je pristupiti izradi Izvještaja o realizaciji Akcionog plana za 2020. godinu kao i Akcionog plana za 2021. godinu na osnovu Strategije prevencije i suzbijanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma za period 2020-2024. godine”, stoji u saopštenju Vlade.

Imajući u vidu da Biro za operativnu koordinaciju još uvijek nije imenovan od strane Vlade Crne Gore, te se nijesu stekle pravne pretpostavke za imenovanje nacionalnog koordinatora za suzbijanje nasilnog ekstremizma čiji je primarni zadatak da sve navedene aktivnosti isprati i omogući njihovu realzaciju, predlaženo je da se privremeno odredi nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma do izbora nacionalnog koordinatora, a po uspostavljanju Biroa za operativnu koordinaciju, u skladu sa zakonom.

Uredba o higijeni hrane

Donijeta je Uredba o izmjeni Uredbe o higijeni hrane kojom se obezbjeđuje sprovođenje novog Zakona o bezbjednosti hrane i dalje, potpuno usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije u ovoj oblasti.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o obrazovanju komisije za procjenu rizika bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva koja je bila neophodna zbog kadrovskih promjena u organima državne uprave.

“Nacionalnim programom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva utvrđeno je da procjenu rizika za aerodrome u Crnoj Gori vrši Komisija koju formira Vlada na predlog Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, a koju sačinjavaju po jedan predstavnik Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost”, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније