Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 03. 2021. 11:49   >>  11:49 21

RADULOVIĆ PORUČIO

Jezik neodvojiv dio nacionalnog identiteta

Matica crnogorska je u svom djelovanju uvijek polazila od stava da je jezik bitan i neodvojiv dio nacionalnog identiteta svakog naroda, temeljna pretpostavka njegovog samorazumijevanja i čvrsti zalog za budućnost, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

Radulović navodi i da svaki narod ima neotuđivo pravo da jezik kojim govori naziva svojim imenom, da njeguje jezičku kulturu koju baštini i zalaže se za njenu ravnopravnost sa drugim narodima, jezicima i kulturama.

"To je Crnoj Gori i Crnogorcima priznato i na globalnom nivou, uvažavanjem crnogorskog jezika kao posebnog, ravnopravnog sa svim ostalim, predstavljajući time vrijedno bogatstvo lingvističke raznolikosti u mozaiku svjetskih jezika. Tome je cilju Matica crnogorska pružala svoj intelektualni i stvaralački doprinos", rekao je on.

Ugrožavanje akademskog proučavanja jezika bilo kojeg naroda jedna je, kako je istakao, od očiglednih manifestacija njegovog potiranja.

"Crnogorski jezik, književnost i montenegristika, njihovo naučno proučavanje i studiranje – uz uvođenje i novih studijskih programa – predstavljaju dostignuće i vrijednost koju crnogorsko društvo nipošto ne smije dovesti u pitanje. Zbog toga smatramo da scene kojima smo nedavno svjedočili u javnosti ne smiju postati praksa u crnogorskoj akademskoj zajednici, a još manje model političkog obračuna", navodi Radulović.

Stoga poziva institucije države Crne Gore, i njihove odgovorne čelnike "u ovom delikatnom društvenom momentu, kada Crnogorci, ali i pripadnici manjinskih naroda, imaju osjećaj opravdane ugroženosti, da iskažu potreban nivo poštovanja prava i odgovornosti, tolerancije i razumijevanja".

"Te da što prije svojim djelovanjem otklone opravdane sumnje da se Fakultet za crnogorski jezik i književnost želi dovesti na rub opstanka ili ugasiti. Svako drugačije djelovanje, u ovom trenutku, samo bi doprinijelo produbljivanju stvorene društvene krize i nerazumijevanju, koje bi moglo dovesti do neželjenih posljedica. Nadamo se, i vjerujemo, da niko ko je u obavezi da radi u interesu Crne Gore to ne želi", rekao je Radulović.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније