Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 03. 2021. 11:35   >>  11:41

CZIP I WHO SEE

Protiv krivolova numerom i spotom

Sve češća pojava krivolova, bio je motiv za saradnju Centra za zaštitu i proučavanje ptica i muzičke klape "Who see", koji su napravili muzičku numeru i spot "Krivolov".

Cilj im je bio, kako ističu u CZIP-u, da ovaj dugogodišnji problem predstave svim građanima Crne Gore, na jedan malo drugačiji način, kroz spoj muzike, umjetnosti i zaštite prirode.

"Crveni alarm u oblasti lovstva prisutan je godinama unazad, a krajnje vrijeme da se nešto preduzme već odavno je tu. Numera 'Krivolov', kroz perspektivu krivolovca Luke i ptice prepelice ukazuje na to da je upotreba nedozvoljenih sredstava za lov, poput vabilica, mreža i drugih različitih mamaca za ptice, krivično djelo, te da smo svi mi dužni da ove aktivnosti prijavimo i na taj način doprinesemo zaštiti biodiverziteta i prirodi koje je naše najveće bogatstvo", ističe se u saopštenju CZIP-a.

Dedduh iz "Who see" rekao je da je CZIP u njima našao pravog partnera.

"Zadovoljstvo je raditi sa onima koji misle dobro svima, sa ljudima koji znaju da čuvaju floru i faunu, koji daju sve od sebe da uspiju u namjeri. Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u nama spoznao pravog partnera za kampanju o krivolovu. Mi smo se, nadam se, odužili kvalitetom kojim baratamo, a to su zasigurno stihovi, bitovi, audio i video produkcija. Sve nam je to u malom prstu", izjavio je Dedduh.

Privremena zabrana lova na pet godina, na kojoj insistiraju u CZIP-u, je, smatraju jedini način da omogući dovoljno vremena za sprovođenje efikasne zakonodavne i institucionalne reforme lovstva, kao i revizije liste zaštićenih vrsta i trajanja lovnih sezona.

"U prilog tome govore nedavni slučaj svirepog ubistva mečke u Beranama, a prethodnih godina javnost su šokirali prizori obezglavljenog medvjeda koji je vožen na haubi po ulicama Podgorice, zatim ubijeni medvjed u kanjonu Tare, medvjed ubijen u Maloj rijeci, dva ubijena bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske (Perun i Fojiška), pelikani i velike ušare, kao i druge grabljivice koje su stradale od posljedica ranjavanja, nedavni slučajevi krivolova srndaća na Pivi i Goliji", napominju u CZIP-u.

Kampanju protiv krivolova podržali su i dugogodišnji partneri, organizacija EuroNatur, kao i tržni centar Delta City.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније