Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2021. 15:57 >> 16:20

U SKUPŠTINI CG

O nasilju na radnom mjestu i preko specijalnog info pulta

Informativni pult na kojem će poslanici i posjetioci imati priliku da se informišu o važnosti Konvencije 190 Međunarodne organizacije rada (MOR) kojom se tretira nasilje i zlostavljanje na radnom mjestu, postavljen je danas u holu Skupštine Crne Gore.

"Cilj inicijative je apel na poslanike Skupštine Crne Gore, ali i na javnost da pokrenu konsultacije o ratifikaciji ove Konvencije koja je prvi, ikada usvojen, međunarodni standard za borbu protiv nasilja i uznemiravanja u svijetu rada. Time se daje konkretan doprinos položaju žena i na pravi način djeluje u duhu 8. marta i njegovih tekovina, jer nasilje i zlostavljanje, po Konvenciji, predstavljaju kršenje ljudskih prava i imaju nesrazmjerno veći uticaj na žene. Zato ova Konvencija i njene preporuke daju doprinos ključnim naporima MOR-a na postizanju socijalne pravde i humanijeg društva", navodi se u saopštenju PR centra.

Ta konvencija definiše pojam nasilja i zlostavljanja na radnom mjestu i daje niz preporuka, među kojima su i one koje se odnose na djelovanje i odluke Vlada zemalja potpisnica.

Poziv na konsultacije o ratifikaciji Konvencije je tema inicijative koju je pokrenula MOR povodom ovogodišnjeg Dana žena.

Poštovanje je preduslov za dostojanstveno radno mjesto, bez kojeg nema socijalne pravde. Ne smije biti tolerancije prema nasilju i uznemiravanju, na radnom mestu, niti bilo gdje.

Potvrđivanjem Konvencije, shodno preporuci Socijalnog savjeta, Crna Gora bi napravila iskorak u zaštiti svih koji rade (uključujući pripravnike i volontere, kao i poslodavce), u svim sektorima, zanimanjima i vrstama radnih aranžmana. Preduprijedila bi i bolje riješila probleme zlostavljanja kombinacijom politika i pravnih alata, dobila jasne smjernice za djelovanje nadležnih organa i socijalnih partnera.

Ovu inicijativu sprovodi MOR, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i Fonda za dobru upravu, koji podržava, između ostalog, i napore zemalja u postizanju otvorenih i inkluzivnih društava i ekonomija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније