Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2021. 13:28 >> 13:48

BEČIĆ

Nemjerljiv doprinos žena u borbi protiv fašizma

Nemjerljiv doprinos u borbi za oslobođenje u periodu od 1941. do 1945. godine crnogorske žene su postigle svojim zajedništvom, silovitom voljom i nesebičnim podvigom vrijednim divljenja, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorivši izložbu „Jednake i slobodne - AFŽ podsjetnik političkog vaspitanja“.

“Ova izložba je samo mali podsjetnik koliko su žene ugradile sebe u antifašističku borbu Crne Gore, a zatim i izgradnju naše države na ruševinama rata i nakon posljedica jednog od najstrašnijih svjetskih sukoba u istoriji”, naveo je on na otvaranju.

Istakao je da su na fotografijama žene koje snabdijevaju vojne jedinice hranom i odjećom, zbrinjavaju ranjenike, obrađuju zemljište, učestvuju u radnim akcijama…

“Od oko 50.000 žena koje su podržale Narodno-oslobodilački pokret, u ratnim operacijama  učestvovalo je 2.546 žena. U borbi su poginule 483 žene, a kroz zatvore i logore prošlo ih je 12.108, od kojih su 1,754 strijeljane ili obješene. I još jednom kažemo: slava im i hvala zauvijek”, kazao je Bečić.

Svjedoci smo, kaže on,  da su se, nakon raspada SFRJ i ukidanja socijalizma, pitanja prava žena našla pred novim izazovima.

“Na putu za ravnopravnost i punu jednakost, želim da naglasim da žene ne smiju biti i, što se Skupštine Crne Gore i mene lično tiče – nisu same. Moja spremnost za značajne promjene na planu jednakih prava za žene u crnogorskom društvu nikad nije bila upitna, jer sam potpuno svjestan da samo zajedničkim naporima, uz punu uključenost i ravnopravnost svih društvenih činilaca, možemo ostvariti boljitak i graditi budućnost Crne Gore. Drugim riječima, nastojaću da politika rodne ravnopravnosti ne bude samo deklarativno postavljena i isto tako, samo na riječima prihvaćena, već da se pitanje ravnopravnosti posmatra sa aspekta suštine i ostvarivanja prava”, poručio je predsjednik Skuštine- .

On je za kraj izlaganja citirao Marka Vujačića.

“U svom djelu „Znamenite Crnogorke u narodnom pamćenju“, Marko piše: “Crnogorke, žene od kamena. Njihova lica su bila posebne divlje ljepote, nosile su u sebi snagu i ćutanje kamena... Crnogorke su svojom ljepotom podsjećale na srne, a hrabrošću i neustrašivošću na lavice, uvijek spremne da zaštite one koje vole”.

Izložba, koja se odnose na ženski pokret u Crnoj Gori od 1943. do 1953., obuhvata fotografije i dokumente iz istorijskog arhiva, koji su nastali kao refleksija na ovaj istorijski period, kada su žene u Crnoj Gori, ohrabrene međuratnim revolucionarnim zamahom, komunističkom ideologijom i antifašističkim pokretom napravile najveći emancipatorski iskorak u svojoj istoriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније