Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

06. 03. 2021. 19:39   >>  20:27 4

ZVICER

Kavarić imao pravo na mirovanje staža

Doktoru Nebojši Kavariću, bivšem direktoru Doma zdravlja nakon 32 godine prestao je radni odnos u toj zdravstvenoj ustanovi. Kavarić danas nije želio da komentariše tu odluku do zvaničnog rješenja. Novi direktor Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je za Televiziju Crne Gore da Kavarić nije imao status mirovanja radnog staža pa raspoređivanje na mjesto pedijatra u Centru za djecu sa posebnim potrebama, nije imalo zakonski osnov. Profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer kaže da je nevjerovatno da je učinjen takav propust Pravne službe Doma zdravlja, ukoliko nije donešeno rješenje o mirovanju prava i obaveza, na koje je doktor Kavarić, kako kaže, imao pravo.

Doktoru Nebojši Kavariću, bivšem direktoru Doma zdravlja Podgorica, prestao je radni odnos u toj ustanovi. Potvrdio nam je to u telefonskom razgovoru, navodeći da mu je to saopšteno usmeno. Potvrdu smo dobili i od njegovog nasljednika Danila Jokića, ali i objašnjenje.

"Što je nakon isteka njegovog mandata 4. februara naložio da mu se uradi rasporedno rješenje na mjesto pedijatra u Centru za djecu sa posebnim potrebama, što je urađeno potpuno protivzakonito samo iz jednog razloga, što doktor Kavarić u tom momentu nije imao status mirovanja radnog staža. Zapravo nije ga ni imao zato što zakonski nije moglo da se ostvari takvo pravo", kazao je Jokić.

Profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer objašnjava da je takvo pravo doktor Kavarić mogao da ostvari, budući da je riječ o situaciji koja se desila prije stupanja na snagu novog Zakona o radu.

"Imao je pravo. Da li je to pravo ostvario? Ja prosto ne mogu da vjerujem da se to nije desilo. A ako je to tako onda zaista ne vidim problem", kazala je Zvicer.

Nevjerovatno joj je, kaže, da je učinjen takav propust.

"Nažalost, ja onda moram da kažem nažalost. Prosto ne mogu da vjerujem da se desio takav propust Pravnoj službi Doma zdravlja, da ne donese rješenje o mirovanju prava i obaveza", dodala je Zvicer.

Direktor Doma zdravlja objašnjava da je rješenje o novom Ugovoru o radu sačinjeno bez pravnog osnova, jer osoba koja ga je potpisala nije bila ovlašćena za tako nešto. Nažalost, kako kaže Jokić, doktor Kavarić je sam sebi dao otkaz.

"On je odlično znao pravne mogućnosti, odlično je znao sve stavke i tačke zakona, njemu je mandat prestao po sili zakona. Znači on je mogao da koristi svoju pravnu mogućnost i ranije prije smjene da iskoristi pravnu mogućnost i da se objavi konkurs i da ostane da obavlja na upražnjeno mjesto pedijatra u Domu zdravlja. Mislim da je lično čak doveo u veliku nepriliku svog pomoćnika koji je takođe ljekar, koji je potpisao to bez prava da potpiše"; kazao je Jokić.

Objašnjava da je Kavariću rješenje uručeno na kućnu adresu, te da u narednih 15 dana ima pravo da potraži pravnu zaštitu kod Agencije za mirno rješavanje sporova.

"Da pokrene spor pred Agencijom i da se vidi da li je pravno rešenje koje mu je uručeno apsolutno zakonski validno ili nije”, kazao je Jokić.

Ili da potraži pravnu zaštiti pred sudom, objašnjava Simović Zvicerova.

“Pošto se radi o prestanku radnog odnosa, u ovoj situaciji nije obavezno prethodno mirenje kao što je u situaciji novčanog potraživanja iz radnog odnosa, nego može direktno na sud”, dodaje Zvicer.

A da bi doktor Kavarić ponovo zasnovao radni odnos, mora se prethodno raspisati javni konkurs, uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

“Na koji se doktor Kavarić prijavljuje kao i svi kandidati i odlučuje se o prijemu u radni odnos”, kazao je Jokić.

"Obavezbno javno oglašavanje. Nažalost, da se desi takva situacija. Ja samo govorim na nivou pojmova. Jer mi je prosto malo vjerovatno da se dešavaju takve greške da posljedica bude prestanak radnog odnosa”, kazala je Zvicer.

I dok novi direktor zdravlja ističe da zakoni moraju isto važiti za sve, iz Demokratske partije socijalista, čiji je Kavarić član, ocjenjuju da je to, kako su naveli u saopštenju, još jedan dokaz revanšizma nove vlasti. I to, kako ističu, u trenutku kad ponestaje energije među zdravstvenim radnicima, zbog toga što, zaključuju, Crna Gora i definitivno gubi bitku s koronavirusom.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније