Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2021. 08:15   >>  08:18 30

ČIRGIĆ KOPRIVICI

“Pravdu ću zatražiti na sudu”

Obustavljanje isplata naknada za crnogorske istaknute kulturne stvaraoce politički je revanšizam i pokušaj diskreditacije onih koji kritikuju aktuelnu vlast, poručio je prof. dr Adnan Čirgić, istaknuti crnogorski kulturni stvaralac. On kaže i da će pravdu zatražiti na sudu.

Čirgić je reagovao na izjave u emisiji Argumenti na RTCG1 eksperta za kulturu u resornom ministarstvu Dragana Koprivice, koji je objasnio zašto je obustavljena isplata naknada za crnogorske istaknute kulturne stvaraoce.

“Ekspert nam je protumačio da su sporna dva nosioca toga statusa. Premda smo ostali uskraćeni za ime drugoga, ekspert je obavijestio crnogorsku javnost da isplata naknada kasni, jer je Adnan Čirgić nezakonito stekao taj status. Objašnjavajući širinu svoje ličnosti time da on čak ima i mnogo prijatelja muslimana, prijateljski mi je poručio da to nipošto ne shvatim kao vjersku ili nacionalnu diskriminaciju”, navodi Čirgić.

Kaže i da je Koprivica obmanuo crnogorsku javnost.

“Pozivajući se na to da od momenta sticanja moje profesorske diplome, odnosno diplome doktora nauka, do sticanja statusa istaknutoga kulturnog stvaraoca nije prošlo dvadeset godina, ekspert Koprivica obmanuo je crnogorsku javnost kako ja nijesam imao zakonskoga osnova za sticanje toga statusa”, navodi Čirgić.

On ističe i da nijesu tačni navodi Dragana Koprivice, jer kako dodaje, ni Zakon o kulturi, ni Uredba o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac ne poznaje sticanje bilo kakve diplome kao uslov za dobijanje toga statusa.

“Uslov je 20 godina rada u kulturi i adekvatne nagrade, a dokaze o ispunjenosti tih uslova ekspert Koprivica posjeduje”, ističe Čirgić.

Status istaknutoga kulturnog stvaraoca, kako podsjeća Čirgić, dodijelila mu je Vlada Crne Gore na prijedlog bivšega Ministarstva kulture.

“Ta je odluka konačna objavljivanjem u Službenome listu i zakonito je ne može pobiti ni ekspert Koprivica ni njegova ministrica četnik. Ukoliko pak smatraju da sam taj status nezakonito stekao, neka to dokažu pred pravosudnim organima. Kao što ću i ja pravdu zatražiti na sudu čim mi Ministarstvo uruči dokument zasnovan na Koprivičinim nalazima.

Čirgić ističe i da je sasvim jasno da nije riječ o vjerskoj diskriminaciji.

“Neko ko je bio Šešeljeva metla za progon beogradskih profesora, kako je to svojedobno bio sadašnji ekspert Koprivica, ne bi se time sigurno bavio. No jeste riječ o političkome revanšizmu i pokušaju diskreditacije onih što kritikuju aktuelnu vlast”, navodi Čirgić.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније