Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2021. 17:55   >>  17:52

SRZENTIĆ

"Treba da stvaramo široke ženske koalicije"

Pozivam sve žene iz politike i javnog života da mi se u narednom periodu pridruže u inicijativama koje će osnaživati djevojčice, djevojke i žene u svim oblastima, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Kako navode, Srzentić je učestvovala na online konferenciji „Nasilje nad ženama” koju organizuju Ženska Politička Mreža CG, United Nations in Montenegro i Skupstina Crne Gore.

"Pozivam sve žene iz politike i javnog života da mi se u narednom periodu pridruže u inicijativama koje će osnaživati djevojčice, djevojke i žene u svim oblastima. Da umjesto da se osuđujemo i napadamo, gradimo i stvaramo široke ženske koalicije. Da kreiramo javne politike koje će biti nediskriminišuće i koje će i ženama u ranjivim grupama omogućiti iste mogućnosti, da ženi dajemo mjesto koje joj pripada. Jedna za drugu. I jedna sa drugom. Solidarne i UdruŽENE, jer smo žene, jer smo hrabre i ponosne", kazala je Srzentić.

Srzentić navodi da se veličina svakog društva ogleda u tome kako tretira djevojčice, djevojke i žene.

"Žene u Crnoj Gori su odvijek bile naši svetionici, stožeri kuće, porodice i crnogorskog društva, pokretačice promjena i stvaraoci novih vrijednosti. Takve žene su bile i u mojoj porodici, obilježile su moj život i bile mi inspiracija za svaki poduhvat i svaki životni izazov“, ocijenila je Srzentić i dodaje:

"Jedna sam od četiri ministarke u Vladi Crne Gore i zalažem se da vrijedim ovoj Vladi i narodu onoliko koliko moje vještine, znanja i napori mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta života naših građana i građanki i da moji učinci i doprinosi budu mjerljivi, a kapaciteti iskorišćeni, na isti način kao i mojih muških kolega."

Zahvalila je svim Neželjenima, Stanama i Ljeposavama, koje opominju i čine sve da isprave greške u javnom diskursu, koje prate žene od trenutka začeća, rođenja, vaspitanja, odrastanja, obrazovanja, izbora partnera ili partnerki, uspona u karijeri i svih istupa iz stereotipnih rodnih uloga kojima su žene skrenuli sa onog puta koji je rezervisan za "neke druge klince", one su se usudile krenuti njime.

Ona je ocijenila su žene na funkcijama i u javnom životu u prilici da utiču na promjene, stvaraju društvo jednakih šansi, otvaraju nove šanse i prilike za neke nove djevojčice i djevojke koje, možda, nisu imale jednake šanse, te najavila da će sa partnerima raditi na podizanju medijske pismenosti i afirmisati alate za kontrolu šovinističkih i mizoginih narativa.

"Iz SAD-a sam došla na krilima vidljivih i mjerljivih promjena o učešću žena u politici, sve veći broj njih u trci je za neku od javnih funkcija, prva crna žena potpredsjednica u Ovalnoj sobi, kao i promjene u percepciji glasača u odnosu na žene. Zato me po povratku u Crnu Goru još više iznenadio ambijent u kojem su žene u politici izložene, što me nije obeshrabrilo već samo učvrstilo u namjeri da dio svoje agende posvetim osnaživanju žena", rekla je Srzentić.

Mi sve koje dijelimo iste vrijednosti, navodi Srzentić, u prilici smo da se zajedno suprotstavimo.

"Svim seksističkim i mizoginim napadima, govorima mržnje kojim se urušava dostojanstvo ne samo Sanje, Vesne, Draginje, Tamare, Aleksandre, Jelene, duga je lista, već i dostojanstvo svake od nas, a zbog čega neke smjele, inteligentne djevojčice do kraja ne afirmišu svoje talente i ne sanjaju velike snove. Za mene, napad na jednu je napad na sve nas, bez obzira na našu političku, vjersku ili nacionalnu različitost“, dodala je Srzentić.

Ona je kazala da će kao mao ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija pokrenuti inicijative koje će afirmisati žene u javnoj upravi, ICT-u, platforme za djevojčice koje kodiraju i inicijative koje treba da utiču da u javnom prostoru bude nulta tolerancija za napade na ženu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније