Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 03. 2021. 13:14   >>  16:10

NADLEŽNI DA REAGUJU

Političke partije osudile napad na LGBT osobu

Političke partije osudile su napad na štićenika Skloništa za LGBT osobe. On je, kako je saopšteno iz LGBT Foruma progres.

Kako je kazala predsjednica Upravnog odbora Foruma Bojana Jokić, nepoznata lica su mladiću iscrtala krst u predjelu grudi, nanesene su mu i druge povrede, a pritom je i pokraden.

URA: Nadležni da riješe slučaj

URA je saopštila da je napad na jednog od članova LGBT Forum Progresa "monstruozan i govori mnogo o stanju svijesti naših građana".

"Ukoliko ne počnemo da pokazujemo širinu i razumijevanje, ne zaslužujemo da se nazivamo ljudima", saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Apelovali su na nadležne da što se što prije upuste u rješavanje ovog slučaja.

DPS: Napad pokazatelj oslobođene Crne Gore

Iz DPS-a su ocijenili da je napad na člana LGBT Foruma još jedan pokazatelj "oslobođenje" Crne Gore.

"Demokratska partija socijalista najoštrije osuđuje napad na člana LGBT Foruma Progresa i štićenika Skloništa za LGBTIQ osobe, koji je napadnut sinoć od strane NN lica. Očigledno je da Crna Gora polako, ali sigurno postaje nebezbjedna država za svakog ko je od strane nekih pojedinaca ocijenjen kao drugačiji", kazali su iz DPS-a.

Iz ove partije zahtijevaju da se hitno ispitaju okolnosti koje su dovele do napada, nađu i saopšte imena počinioca i oni se po zakonu sankcionišu.

SDP: Prag tolerancije na niskom nivou

Povodom napada reagovala je i predsjednica Foruma žena i članica Glavnog odbora SDP-a Dragica Anđelić.

Ocijenila je neprihvatljivim da nam se u trećoj deceniji 21. vijeka dešavaju ovako okrutni i nasilnički napadi iz mržnje po bilo kom osnovu a posebno zbog pripadnosti LGBTI zajednici.

"Najoštrije osuđujemo napad na aktivistu LGBT Foruma progres i štićenika skloništa za LGBTIQ osobe koji je izvršen sinoć u Podgorici. Činjenica da je u pitanju štićenik skloništa, dakle osoba čija bezbjednost je već ugrožena, dodatno doprinosi ubjeđenju da je prag tolerancije u ovom trenutku u Crnoj Gori na zabrinjavajuće niskom nivou", kazala je Anđelić.

SD: Sankcionisati počinioce

Povodom napada oglasio se i SD.

"Aktuelna politička i društvena atmosfera i javni diskurs, koji su na najnižim granama u posljednjih nekoliko decenija, doveli su do toga da neko osjeća slobodu da napravi ovakvu skarednost", saopštila je Ivana Raščanin, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Glavnog grada.

“Evo zašto govor mržnje i nacionalističko-klerikalne poruke koje se šalju jesu važne za sve nas", rekla je ona.

Kad se kreira nezdrava društvena atmosfera, kako je ocijenila, niko se od nje ne može više izolovati.

"I svi ćemo iz nekog razloga biti nebezbjedni", kazala je ona.

Očekuje da se počinioci ovog, kako je istakla, gnusnog čina odmah nađu i adekvatno sankcionišu.

LP: Mržnja i agresija neprihvatljivi

Liberalna partija oštro je osudila brutalni napad na štićenika centra LGBT Foruma, koji je razbojnički napadnut u Podgorici.

"Mržnja i agresija neprihvatljivi su i moraju biti oštro sankcionisani. Zločin iz mržnje koji zakon poznaje mora biti prepoznatiji i u praksi tužilaštva i sudstva, i takvom kvalifikacijom poslati jasnu poruku da militantnoj mržnji nema mjesta u Crnoj Gori. I na to uporno pozivamo već godinama", navode iz LP.

Ističu da se u ovakvim slučajevima, mora nastaviti najbolja praksa nadležnih. 

"Uvjereni smo da će nadležni organi reda, MUP i Uprave policije, što prije privesti pravdi počinioce ovog napada. Mora se nastaviti najbolja praksa nadležnih u ovakvim slučajevima kada su ljudska prava osjetljivih kategorija dovedena u pitanje", zaključuje se. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније