Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 03. 2021. 10:05 >> 10:12
3

NOVO RUKOVODSTVO

Na čelu UO Atlantskog saveza Pejanović Đurišić

Skupština Atlantskog saveza Crne Gore izabrala je novi Upravni odbor kojeg čine Milica Pejanović Đurišić, Džon Alen, Šeril Kros i Amadeo Votkins. Za potpredsjednika imenovan je bivši predsjednik Skupštine Crne Gore i parlamentarne skupštine OEBS-a, Ranko Krivokapiće, a na čelu Saveza ostaje dosadašnji predsjednik organizacije Savo Kentera.

Članovi Upravnog odbora, kako naglašavaju u Atlantskom savezu, su ličnosti sa višegodišnjim političkim i ekspertskim iskustvom na domaćoj i na međunarodnoj sceni.

"Atlantski savez Crne Gore će nastaviti da bude centar okupljanja oko demokratskih i razvojnih ideja evroatlantizma. Polazeći od posvećenosti regionalnom i globalnom miru i dobrosusjedskim odnosima, Skupština je konstatovala strateški značaj NATO Alijanse za stabilnost cijele evropske i evroatlantske zone, uključujući i region Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, Atlanski savez će uložiti još više napora da kroz sve forme dijaloga unaprijedi razumijevanje i suprotstavi se propagandi protiv Saveza koji je donio mir u Region i odbrambeno-bezbjednosnu sigurnost Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.
   
Zapadni Balkan, kako ističu u ovoj NVO, pokazuje tendenciju da slabosti novih nedovoljno izgrađenih demokratija stvaraju prostor autokratijama, koje oživljavaju nazadne ideje koje su direktni oponent evroatlantizmu i koje su bile politička platforma ratova i sukoba na ovim prostorima.

U tim uslovima je nažalost ponovo aktuelna sintagma o Zapadnom Balkanu kao “mekom stomaku“ Evrope i evroatlantizma, gdje se kreiraju situacije i odnosi sa namjerom destabilizacije i narušavanja jedinstva kako NATO, tako i EU.

"Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je generalno došlo do promjene bezbjednosnih izazova u pravcu koji od Saveza zahtijeva veći fokus na političkoj dimenziji, Atlantski savez će intenzivirati svoje učešće u globalnim konsultacijama na temu daljeg prilagođavanja i definisanja nove strategije NATO2030. Na taj način će biti dio traženja globalnog odgovora na pokušaje podrivanja političkih institucija u državama članicama, kao i u suzbijanju radikalizacije i svake vrste ekstremizma, diskrimiacije i netolerancije. Skupština je zaključila da Atlantski Savez CG ima potencijale da se dalje profiliše u pravcu kreiranja sveobuhvatnih analiza političkih, socioekonomskih, ekoloških i bezbjednosnih implikacija novih tehnologija, mapirajući mogućnosti za razvoj inovacionih ekosistema i angažovanje mladih talenata iz Crne Gore, regiona i šire", naglašavaju u Atlantskom savezu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније