Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2021. 21:59   >>  22:02 4

ČELNICI BS SA VEBEROM

Očigledna marginalizacija manjinskih naroda

Predstavnici Bošnjačke stranke sastali su se danas sa ambasadorom Njemačke Robertom veberom i ukazali na važnost nastavka evropskih procesa i demokratizacije društva u Crnoj Gori, jačanja institucija vladavine prava i prozapadnih snaga u društvu. Ukazano je na neke zabrinjavajuće trendove koji ugrožavaju stepen inkluzivnosti manjinskih zajednica u društvenim procesima.

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković i politički direktor Suljo Mustafić istakli su da je potpuno logična tranzicija vlasti u skladu sa demokratskih rezultatima izbora, ali da su vidljive tendencije koje dovode u pitanje i evropske vrijednosti i politiku jedne članice NATO.

"Očigledna je desekularizacija društva, ogoljena marginalizacija manjinskih naroda u institucijama i udaljavanje sa mjesta donošenja odluka, politički revanšizam i bezbjednosni izazovi i trendovi koji ugrožavaju stabilnost i multietnički sklad. Zabrinjavajuće je što o tome ćuti i nevladin sektor i medijska zajednica i time doprinose stvaranju nimalo prijatnog ambijenta u Crnoj Gori”, ukazali su predstavnici BS.

Ukazano je, takođe, na neophodnost donošenja krucijalnih zakonskih rješenja iz oblasti pravosuđa, uz što širi politički koncenzus i uvažavanje dobrih iskustava iz razvijenih zemalja i poštovanje preporuka Venecijanske komisije. Potenciran je i značaj nastavka izradnje infrastrukture na sjeveru Crne Gore, kao preduslov privrednog oporavka.

“Bošnjačka stranka je državotvorna partija, podržavamo reforme i zakonska rješenja koja idu u tom smjeru, jer smatramo da evropski put Crne Gore nema alternativu i tu očekujemo snažnu podršku SR Njemačke i drugih zemalja EU. Mi ćemo se kao članica Evropske narodne partije (EPP), potruditi da i na tim partnerskim adresama ukažemo na probleme u društvu i važnost demokratskih procesa i očuvanja stabilnosti našeg društva“, kazali su predstavnici BS.

Ambasador Veber je naglasio važnost očuvanja demokratskih procesa, evropskog puta Crne Gore i posebno multietničke stabilnosti. Ukazao je na nedopustivost izazova i incidenata, usmjerenih prema manjinama koji su se desili u Pljevljima i Nikšiću, kao i pokušaj imenovanja ulice u Beranama.

On je naglasio važnost političkog dijaloga i ohrabrivanja proevropskih snaga u društvu i potencirao značaj manjinskih partija, s tim u vezi i Bošnjačke stranke, u tom procesu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније