Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2021. 09:38 >> 09:38

SNP MOJKOVAC

Pokretanje rudnika samo nova ekološka bomba

SNP Mojkovac smatra da razvoj grada ne treba da se bazira na najavi investicija u rudnik olova i cinka Brskovo u Mojkovcu, jer bi to značilo devastaciju prirodnih resursa i pravljenje nove ekološke bombe na sjeveru, a sve to u srcu planinskih vijenaca Bjelasice, u dvorištu Nacionalnog parka Biogradska gora i u pritokama i samim tim koritu rijeke Tare, suze Evrope.

"Pamte mojkovačke generacije zla i bolesti koje im je bivše jalovište nanijelo, a ovih dana se navršava deset godina od sanacije te ekološke bombe u našem gradu, a mi umjesto da to slavimo, ponovo se bojimo da li će se novim rudnikom trajno uništiti budućnost Mojkovca. Svi podaci i istraživanja idu u prilog tome da bi novi rudnik u najboljem slučaju mogao raditi maksimalno 10 godina, pa se pitamo vrijedi li to kada su Mojkovčanima još svježe uspomene na oboljele od kancera, posebno pluća, na bronhitis kod svakog drugog djeteta, na prašinu i neprijatne mirise koji su bili svakodnevica", navodi se u saopštenju SNP Mojkovac.

Kako naglašavaju, pamte i popuštanje brana jalovišta i pitaju se kada bi i ta nova popustila i sve uništila, posebno imajući u vidu sve češća klizišta, zemljotrese i ostale prirodne nepogode.

"U Mojkovcu je bilo najavljeno i otvaranje zatvora i zaposlenje za oko 200 ljudi, pa onda i skijališta Žarski, a sada su svi ti projekti na čekanju, pa skrećemo pažnju da su radna mjesta potrebna, ali sva bogatstva ovoga svijeta ne vrijede narušenog zdravlja građana i uništene životne sredine", ističu u SNP-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније