Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: TVCG ]

01. 03. 2021. 06:20   >>  06:20

POTRLICA KOD PLJEVALJA

Mještani protiv gradnje asfaltne baze

Zbog planirane izgradnje postrojenja za proizvodnju asfalta kod ugljenokopa Potrlica, protestuju mještani istoimenog naselja. Pljevljaci ne žele još jednog zagađivača na samom obodu grada, bez obzira na to što bi  postrojenje privremeno radilo, i to zbog potreba za asfaltom tokom rekonstrukcije regionalnih magistralnih puteva na teritoriji Pljevalja.

Mještanin Mile Đurović vjeruje da će se realizacijom tog projekta desiti strašan scenario.

"Jednostavno kad smo malo disali ikoliko normalnog vazduha tokom ljeta, mi ćemo sad biti preklopljeni radom ove asfaltne baze, praktično da nemamo šta da tražimo tu, da možemo kratko rečeno da se iselimo", priča Mile.

Kaže da bi život u naselju Potrlica čije su najbliže kuće udaljene 420 metara od postrojenja bio nemoguć, ali i da bi posljedice trpio cijeli grad, koji je udaljen svega 2,5 kilometra.

Mještani Potrlice posebno su ogorčeni na Rudnik uglja, koji je Crnagoraputu iznajmio zemljište.

Oprema za postrojenje je davno dopremljena, a mještani su nadležnima u državi i opštini uputili peticiju protiv izgradnje asfaltne baze.

"Mještani Potrlice, a nadam se i stanovnici Pljevalja, neće dozvoliti ovu pogubnu investiciju, zaista oni nemaju kud", kaže Mile.

Centralna javna rasprava o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu ovog projekta, odložena je zbog korona virusa, a u Crnagoraputu imaju razumijevanje za negodovanje mještana i obećavaju da će poštovati svu zakonsku regulativu i odluke državnih institucija.

Iz ove kompanije su za TVCG kazali da asfaltna baza može da radi bez prekoračenja štetnog djelovanja na okolinu, uz zaključak da Crnagoraput nikada nije, pa neće ni u ovom projektu izlaziti iz zakonskih okvira.

Dejan Kandić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније