Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 02. 2021. 20:25   >>  20:25

PROJEKAT NVO "NITI"

Stari zanati da se otmu od zaborava

Projekat NVO-a “NITI” pod nazivom “Stari zanati – naša budućnost “, čija je realizacija započela u oktobru 2019, koji finansira Ambasada SAD, privodi se kraju. Cilj projekta da se otmu od zaborava stari zanati te da mlađa populacija dobije šansu da se obuči na nekom od njih.

Opremanje etno sobe dio je projekta “Stari zanati - naša budućnost” koju realizuje NVO”NITI” uz finasijsku podršku američke ambasade u Podgorici. Nosioci projekta pored članova NVO “Niti“ su učenici bjelopoljskih škola koji su svoj doprinos projektu dali prikupljanjem starih predmeta i fotografija , kako bi etno- sobe bile što vjerodostojnije, kazala je Radiju Crne Gore, predstavnica te NVO Mira Radović.

“Učenici su sakupili mnogo interesantnih predmeta koji se više ne koriste u svakodnevnom životu.Između ostalih tu su: pegla na žar, drvena sofra (mali niski sto) oko koje su se ukućani,sjedeći na podu, okupljali u prošlosti.Tu je ručno rađena kolijevka stara više od 70 godina, ibrik i đugum (posude za vodu), prakljača,predmet koji se koristio za pranje veša , preslica, sepet,trnka (košnica)pravljena od pruća i blata. Ovdje vidimo i mnoge vezene i tkane predmete koji su krasili domove naših predaka.Na ovaj način smo pokušali da prikažemo i od zaborava otrgnemo mali dio života naših predaka”, kazala je Radović.

Aktivisti” Niti” žale što zbog epidemiološjih mjera, koje i dalje traju ,nijesu mogli upriličiti zvanično otvaranje etno sobe. U cilju njenog približavanja građanima oni su snimili kratki film o tom ,nekada, veoma važnom životnom kutku prikazujući istovremeno i sve dosadašnje aktivnosti. Film će biti objavljen preko društvenih mreža kao i na Fejsbuk stranici Nevladinog udruženja “Niti", saopštili su iz te organizacije.

Radović ocjenjuje da je kompletan projekat ispunio očekivanja NVO ”Niti” donoseći, što nije nebitno, novo iskustvo mnogim učenicima koji su kroz realizaciju projekta stekli nova znanja i vještine tkačkog zanata. Ujedno su osvežili znanja u vezi tradicije svog kraja koja će im biti korisna ,pogotovo onima koji su odabrali poziv u turističkim djelatnostima,naglašava naša sagovornica.

Prema njenom mišljenju pomenutim aktivnostima podstaknuta je kreativnost kod učenika te skrenuta pažnja na značaj upotrebe prirodnih materijala i očuvanja tradicije

“Jedan od ciljeva bio je da upotrebom vune kao prirodnog materijala, uz nove kreacije utičemo na podizanju svijesti o zdravim stilovima života”, naglasila je Radović.

NVO “Niti” u okviru projekta organizovala je posjetu vunovlačarskoj radionici, u kojoj njen vlasnik Mileta Čupić, još uvijek, ,na svojim starim mašinama obrađuje-vlači vunu pripremajući je tako za predenje. Pet djevojaka I tri dječaka su obavili obuku u staroj radionici,što je ,takođe, bio dio planiranih aktivnosti u okviru pomenutog progrma, istakla je Radović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније