Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 02. 2021. 17:56   >>  17:57

ONLINE TRENING

Mladi iz regiona zajedno protiv predrasuda

U okviru projekta "Region without prejudices and stereotypes", koji je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), u februaru je organizovan četvorodnevni online trening.

Na treningu su učestvovali učenici tri srednje škole: SSŠ ,"Spasoje Raspopović" iz Podgorice, Gimnazija "Sadik Stavileci" iz Tirane i Gimnazija "Stevan Jakovljević" iz Vlasotince.

Cilj treninga bio je da se učenici tri škole povežu, prošire svoja znanja, podijele iskustva i razgovaraju o predrasudama i stereotipima na vjerskoj, nacionalnoj i kulturnoj osnovi.

Trening je, kako navode, samo dio aktivnosti koje se sprovode u okviru spomenutog projekta.

Nastavnici SSŠ "Spasoje Raspopović" Ana Vukosavović Ćetković i Miloš Laković zajedno su sa kolegama iz NVO New Vision iz Tirane Armandom Balom, Rigijem Shehiem i Biljanom Pipović iz Gimnazije "Stevan Jakovljević" iz Vlasotince održali niz pripremnih radionica u svojim školama, a online trening su moderirale Aleksandra Gligorović i Vanja Rakočević.

Nastavnici, koji realizuju projekat, ističu značaj regionalne saradnje u borbi protiv nacionalalnih i vjerskih predrasuda koje su duboko ukorijenjene.

"Obrazovanje, kako formalno, tako i neformalno, je sjajan alat za borbu protiv predrasuda i diskriminacije", navode oni.

Ističu da su projekti ovog tipa idealni da se mladi iz različitih kultura upoznaju, druže i šire poruku pomirenja i prijateljstva.

Učenik drugog razreda SSŠ "Spasoje Raspopović", Mihailo Josimović, smatra da je trening bio koristan za njega, jer je naučio nešto o drugim kulturama i njihovim običajima, kao i da "drugi" nijesu ništa drugačiji od nas.

"Upoznao sam zanimljive i druželjubive ljude. Mislim da nije u redu predstavljati ljude druge vjere i nacije kao loše ljude kojih se trebamo kloniti, sasvim suprotno, trebamo da razvijamo prijateljske odnose, kao i na ovom treningu", kazao je Mihailo. 

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) predstavlja nezavisan institucionalni mehanizam osnovan od strane šest vlada Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, nastao u okviru Berlinskog procesa 2016. godine. Snažnu podršku procesu osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih u okviru Berlinskog procesa pružile su Njemačka i Francuska kao i Evropska unija, smatrajući da regionalna saradnja mladih mora biti važan dio i jedan od stubova ukupne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Od svog uspostavljanja, RYCO je podržao preko 100 projekata regionalne saradnje sa više od 2.500.000 eura. Do sada je više od 5.000 mladih ljudi uzelo učešće u projektima implementiranim od strane 326 organizacija civilnog društva i srednjih škola regiona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније