Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: Portal RTCG ]

25. 02. 2021. 17:48   >>  23:48 113

ĐELJOŠAJ PORUČIO

Nastavićemo konsultacije sa Vladom

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj saopštio je da će se nastaviti pregovore sa Vladom Crne Gore o epidemiološkim mjerama u toj opštini. Đeljošaj je to kazao nakon sastanka u Vladi sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović.

Poslanik Genci Nimanbegu, koji je prisustvovao sastanku, rekao je za Pobjedu da je razgovor sa predstavnicima Vlade bio dug, ali da nije rezultovao zajedničkim rješenjem.

On je kazao da će konsultacije biti nastavljene sa ciljem nalaženja rješenja.

Upitan da li će ugostiteljski objekti nastaviti sa radom u Tuzima, Nimanbegu je rekao da pretpostavlja da hoće, ali da je odluka na predsjedniku opštine.

"Vidjećemo na koji način će se pristupiti ovom pitanju, procijenićemo situaciju", kazao je on.

Nimanbegu smatra i da je i Vladi jasno da je odluka pogrešna, ali da u javnosti žele da predstave da stoje iza takve odluke.

Lokali će raditi i sjutra

Đeljošaj je ranije danas saopštio da ima informaciju da će odluka o epidemiološkim mjerama u tom gradu biti promijenjena. Uprkos najavama, Krivokapić danas nije došao u Tuzi, kako bi s rukovodstvom te opštine razgovarao o rješenju problema koji je nastao nakon jutrošnjeg otvaranja ugostiteljskihi objekata, uprkos novim mjerama Ministarstva zdravlja.

„Krivokapić me je obavijestio da neće doći da razgovara sa predstavnicima opštine Tuzi i sa građanima i ništa mi nije objasnio“, kazao je Đeljošaj i dodao da je svaki komentar suvišan te da je "premijer pobjegao".

„Mislim da je to neodgovorno ponašanje. Mislim da mi moramo odgovornije da se ponesemo za razliku od njega“, naveo je Đeljošaj i saopštio da će u Opštini imati kratke konsultacije.

Poručio je da će ugostiteljski objekti raditi i sjutra u skladu sa odlukama lokalne vlasti.

"Imamo informacije da će Vlada promijeniti odluku, što pozdravljamo. Mi smo tu da sarađujemo sa Vladom kako bi se mjere poštovale ali bez selektivnosti", zaključio je Đeljošaj i opet pozvao Krivokapića i Abazovića na razgovore.

Đeljošaj saopštio je da ima informaciju da će odluka o epidemiološkim mjerama u tom gradu biti promijenjena.

"Ako je tako mi pozdravljamo tu odluku", kazao je Đeljošaj.

Ranije danas, Đeljošaj je pozvao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da dođe u taj grad, nakon što mu je vicepremijer uputio poziv na dijalog. Ugostiteljski objekti, kako je Đeljošaj poručio, ostaće otvoreni.

Đeljošaj je na Fejsbuku napisao da je dobio poruku od potpredsjednika Vlade Abazovića nakon, kako je rekao, "dvodnevnog pokušaja da stupimo u kontakt sa Vladom Crne Gore".

Na to je, kaže Đeljošaj, odgovorio pozivom Abazovića na sastanak u Opštini Tuzi, kako bi razgovorali o mogućnosti rješavanja problema: "Čekamo ga", napisao je Đeljošaj.

Đeljošaj je Javnom servisu kazao da su Tuzani jutros blokirali međunarodni put Podgorica-Tuzi-Skadar.

"Saobraćajnicu smo blokirali kako bismo odbranili ustav naše države Crne Gore. Od juče šaljem poruke premijeru i vicepremijeru. Pisao im kao predsjednik opštine, a ne lično. I sinoć, evo i danas. Ne znam kako da stupimo u kontakt sa njima da dođu na razgovor. Želimo dijalog, a ne probleme", rekao je Đeljošaj.

Građane Tuzi koji su se okupili u centru nazvao je vrijednim ljudima koji bi, kako je kazao, trebalo da su na njivama, a ne da brane Ustav Crne Gore od Vlade Crne Gore.

"Lokali rade i radiće Ja sam donio odluku na osnovu zakona, koji mi daje pravo da utvrdim radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata. Oni su rješenje o radu donijeli od opštine. Pozivamo da nema diskriminacije. Zašto? Mi smo u prvoj grupi. Tabelu je napravio IJZ, nismo mi. Mi smo u zelenoj zoni. Ako je neko u Crnoj Gori pokazao kako se poštuju mjere, to smo mi", rekao je Đeljošaj.

"Neće moći na silu"

Sve je ovo nazvao osvetom premijera i vicepremijera.

"Nema ovdje politike. Ja ovdje predstavljam instituciju, a ne partiju. Rješenje je u razgovoru. Neka dođu da pričamo", rekao je Đeljošaj.

Neće, kaže, dopustiti da im se na silu nešto nameće,

"Neće moći. Prepadanje policijom i tužilaštvom ovdje ne može da se sprovede. Nijesmo prekršili nijednu mjeru", kazao je on.

Podsjećamo, nakon što su shodno odluci Đeljošaja jutros otvoreni svi ugostiteljski objekti, ubrzo je reagovala policija, koja je u taj grad došla s namjerom da zatvori lokale.

Centar Tuzi je za sada blokiran, a građani su se okupili u glavnoj gradskoj ulici.

Ranije danas, Đeljošaj je u Jutarnjem programu TVCG podsjetio da je sinoć donio odluku da će, uprkos zabrani, svi ugostiteljski objekti u Tuzima raditi od sedam do 18 sati.

Inače, novim mjerama Instituta za javno zdravlje (IJZ) predviđeno je zatvaranje lokala i u Tuzima, Danilovgradu i Baru.

Đeljošaj je rekao kako je u pitanju odmazda Krivokapića i Abazovića nakon što ih je prozvao što nijesu čestitali Dan nezavisnosti Kosova.

Situacija u Tuzima je za sada mirna i bez incidenata, a put će ostati blokiran dok se ne pojavi neko od nadležnih.

On je rekao da se obratio premijeru i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, pozivajući ih javno na sastanak.

"Niko se nije javio, svi ćute, ne odgovaraju na naše zahtjeve. Htjeli smo dijalog, da nam se objasni zašto i po kom osnovu su ugostitelji u Tuzima diskriminisani, jer svi znamo da naša opština pripada prvoj grupi. Bez obzira što je u okruženju bilo zaraženih, kod nas nije bilo eskalacije", rekao je Đeljošaj.

Tvrdi da niko od nadležnih državnih institucija ne želi komunikaciju s Opštinom Tuzi, pa su bili primorani da na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi donesu odluke iz njihove nadležnosti.

Kaže da ih ni jutros niko nije kontaktirao: "Ja sam od sedam sati u Tuzima, po lokalima. Izviđamo situaciju sa svim našim službama. Kontrolišemo poštovanje mjera. Skandalozno je pokušati Tuzi poniziti".

Na pitanje zašto smatra da je u pitanju politička odluka, Đeljošaj odgovara: "Zato što iz prve grupe u nijednoj opštini nijesu zatvoreni ugostiteljski objekti".

Podsjeća da u Tuzima nema rasta broja zaraženih.

"Nezvanično sam čuo da je odluka donijeta jer dio građana Podgorice dolazi na kafu u Tuzima. To nije problem Opštine Tuzi, već institucija", rekao je Đeljošaj.

On tvrdi da odluka koju je donio nije nezakonita, te da je u skladu s ovlašćenjima predsjednika opštine.

TV prilog: Bojan Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари113

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније