Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2021. 17:28   >>  17:35

RADULOVIĆ

CG računa na solidarnost i podršku saveznika

Crna Gora preduzima sve aktivnosti u cilju očuvanja zdravlja svojih građana i računa na solidarnost i podršku u ovom krucijalnom momentu, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na ministarskom sastanku država članica Alijanse za multilateralizam, održanom u online formatu.

Kako je saopšteno iz MVP, sastanak se održava na marginama Segmenta na visokom nivou Savjeta UN za ljudska prava.

Ministar Radulović je tokom izlaganja apostrofirao da je, više nego ikad, neophodnost ove inicijative prepoznata u cilju očuvanja multilateralizma. U kontekstu pandemije COVID-19, on je istakao da smo kao pojedinci ali i kao kolektiv, izloženi izazovima kakvim svijet nije svjedočio generacijama unazad, te da su oni i pokazali koliko su međunarodna saradnja, solidarnost i jedinstvo važni.

Šef crnogorske diplomatije se osvrnuo na činjenicu da je, već jednogodišnja kriza, umnogome uticala na mnoga važna pitanja za međunarodnu zajednicu, od kojih poseban značaj ima stanje ljudskih prava.

Takođe, kako je naglasio, pored zdravlja posebno važno mjesto zauzima tretiranje pitanja klimatskih promjena, gdje se od riječi moramo okrenuti djelima.

„Naučili smo da se prilagodimo uslovima koje je nametnula pandemija. Ipak, iako Crna Gora preduzima sve aktivnosti u cilju očuvanja zdravlja svojih građana, računamo na solidarnost i podršku u ovom krucijalnom momentu“, poručio je ministar Radulović.

On je dodao da kao maloj zemlji, multilateralizam ne predstavlja samo izbor već garanciju prosperiteta.

Alijansa za multilateralizam, koji su pokrenuli francuski i njemački ministri vanjskih poslova 2. aprila 2019. godine, neformalni je savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam, zasnovan na poštovanju međunarodnog prava i opšteprihvaćenih međunarodnih pravila i principa, jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, te da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo zajedničkom saradnjom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније