Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2021. 17:02 >> 17:02
1

RADULOVIĆ-NORMAN-HARAMILJO

Snaženje ekonomskih veza sa Kanadom i Kolumbijom

Nastojanja crnogorske diplomatije biće snaženje ekonomskih veza sa Kanadom i Kolumbijom, sa ciljem privlačenja investitora, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na odvojenim sastancima sa ambasadorima ovih zemalja, ističući zadovoljstvo zbog dobrih dosadašnjih bilateralnih odnosa.

Radulović se sastao danas sa ambasadorom Kanade u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Žilom Normanom i ambasadorkom Republike Kolumbije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Budimpešti, Karamensom Haramiljo.

Tokom sastanka sa ambasadorom Kanade Normanom, Radulović je izrazio zadovoljstvo sadržajnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, osnaženim strateškim partnerstvom u okviru NATO alijanse. On je posebno zahvalio na pomoći Vlade Kanade Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa, kojom su potvrđeni prijateljski odnosi dvije države.

Ministar Radulović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ukazao na veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, odbrane i investicija.

On je istakao da je ekonomska diplomatija u fokusu ove Vlade, te da smo posebno zainteresovani za dinamiziranje kontakata u cilju privlačenja investitora. Na toj liniji, naglasio je mogućnost potpisivanja sporazuma o promociji i zaštiti investicija (FIPA) između Crne Gore i Kanade.

"Ukoliko želimo da prevaziđemo ekonomsku krizu, važno je da imamo i kredibilne investicije“, poručio je šef crnogorske diplomatije.

On je dodao da je oblast odbrane takođe veoma značajna, te da u narednom periodu treba razmotriti module za intenziviranje komunikacije na ovom polju. Takođe, ministar Radulović se osvrnuo i na važnost naše dijaspore u Kanadi, kao značajne spone između dvije zemlje.

Ambasador Norman se poručio da će on, zajedno sa svojim saradnicima, preduzeti sve aktivnosti u cilju upoznavanja kanadske biznis zajednice sa investicionim potencijalima Crne Gore, a posebno pozdravio dosadašnje napore Crne Gore na putu ka EU, te izrazio spremnost kanadske strane za pružanje ekspertske pomoći u okviru reformskih procesa koje sprovodimo.

Tokom sastanka sa ambasadorkom Kolumbije Haramiljo, ministar Radulović je naglasio da pored dobrih bilateralnih odnosa, dodatni fokus treba staviti na saradnju u oblasti ekonomije. Ministar je takođe istakao da je trgovinska razmjena od posebnog značaja, te ocijenio da Luka Bar može predstavljati važan koridor za distribuciju roba prema zemljama regiona.

Ambasadorka Haramiljo je zahvalila na prijemu, te istakla da dvije zemlje, uprkos geografskoj udaljenosti, mogu blisko sarađivati. S tim u vezi, naglasila je mogućnost unapređenja saradnje u oblastima poljoprivrede, turizma, trgovine i IT sektora.

"Građani Kolumbije su sve više zainteresovani za region Zapadnog Balkana, te u tom pogledu možemo preduzeti aktivnosti u cilju snaženja turističke saradnje“, istakla je ambasadorka Haramiljo.

Ministar je pozdravio inicijativu ambasadorke Haramiljo u kontekstu osnaživanja saradnje u IT sektoru kroz razmjenu znanja i povezivanje biznisa, što je komplementarno sa ciljevima Vlade Crne Gore u domenu digitalizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније