Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2021. 15:48 >> 15:50

KOPRIVICA PISAO MINISTARKI

Loša atmosfera u CNP-u traje nedopustivo dugo

Situacija u Crnogorskom narodnom pozorištu u kojem već duže postoji neprijatna atmosfera na relaciji menadžmenta i ansambla, zahtijeva da Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta što prije nađe načine za ozdravljenje ukupne klime u nacionalnom teatru, smatra spoljni ekspert za Resor kulture Dragan Koprivica.

Kako je istakao u pismu koje je upućeno ministarki Vesni Bratić, crnogorska javnost uglavnom je upoznata sa dešavanjima u nacionalnom teatru, ali ta dešavanja, smatra, traju već nedopustivo dugo.

"Ovih dana poslovna direktorica korektno je podnijela ostavku na tu funkciju, a, shodno dosadašnjim apelima dvadeset glumaca, to jest, većine ansambla, nezdravoj atmosferi u CNP-u i dalje doprinosi Željko Sošić, umjetnički direktor. Glumci ukazuju na krajnju netoleranciju Sošića, i ističu da njegove reference ne odgovaraju mjestu umjetničkog direktora, uz napomenu da je imao jednu predstavu na trećoj godini FDU, i još dvije, što je svakako nedovoljno pozorišno iskustvo za visoko mjesto koje pokriva. U tom kontekstu potpisnici brojnih apela ocjenjuju da 'profesionalna biografija nije preporučila Sošića za predstavnika najvažnije državne institucije kulture', što se poklapa i sa činjenicom da je Sošić i član GO DPS-a", navodi se u pismu.

Prema ocjeni Koprivice, Sošić se nije snašao na funkciji umjetničkog direktora, koji, po pravilu, prvo treba da stane u zaštitu glumačkog ansambla, a ne sa glumcima da bude toliko nedopustivo dugo na ratnoj nozi, ne rješavajući probleme u matičnoj kući.

"Kao najdrastičnije primjere, članovi ansambla navode pokušaj otpuštanja četvoro glumaca u sred pandemije, pokušaj otpuštanja glumice koja je već bila zaposlena nekoliko godina, tvrde i da je Uprava zapošljavala kadrove bez konkretnog angažmana, a svih 26 glumaca, u odnosu na 140 ukupno zaposlenih, nije moglo dobiti kategorizaciju, kojom bi ostvarili bolji materijalni status. Alarmantne su i ocjene Mihaila Cauševića, predsjednika Sindikalne organizacije CNP-a, koji već odavno tvrdi da su za nacionalno pozorište potrebne temeljne reforme, nova ulaganja i potpore", ističe Koprivica.

Iz resora kulture na Cetinju naknadno će biti više riječi i o misterioznom otuđivanju svojine CNP-a, o predstavi "Ivanov" i angažovanju putujućih reditelja.

"Rediteljka Ana Vukotić, na primjer, kao stalno zaposlena u CNP-u, imala je obavezu da režira dvije predstave godišnje po Ugovoru o radu, a jedva dobijala priliku da režira jedan komad u dvije pozorišne sezone, i to bez honorara, jer prima lične dohotke. Tako je CNP, umjesto da štedi, rasipao sredstva na strane reditelje, a svoje stvaraoce zapostavljao, i na svoju finansijsku štetu tražio spasioce i zvučna imena sa stranih adresa, koji su u većini slučajeva postigli osrednje rezultate. Očigledno je da ima nešto trulo u CNP-u, i da je krajnje vrijeme da Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, preduzmu konkretne korake u cilju ozdravljenja života i rada našeg Nacionalnog teatra, čiji zaposleni zaslužuju puno uvažavanje. Kao što i Crna Gora zaslužuje da u CNP-u konačno zažive korektni međuljudski odnosi i radna atmosfera kakva se očekuje od jedne od krovnih institucija crnogorske kulture", zaključuje Koprivica u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније