Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2021. 14:45   >>  14:46 3

MITROVIĆ U OBILASKU

"Naperi temelj za očuvanje Ade Bojane"

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović obišao je danas sa državnim sekretarom za ekologiju, Danilom Mrdakom, radove na postavljanju napera na plaži na Adi Bojani. Kako je saopštio, zadovoljan je kako napreduje sprovođenje projekta hitnih mjera čiji je autor prof. dr Sava Petković.

​"Uprkos lošim vremenskim prilikama koje su ometale radove, uz nadzor i podršku prof. Petkovića i svakodnevnu koordinaciju između Ministarstva i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, uspjeli smo da spasimo Adu Bojanu, barem privremeno, jer kako vidite, plaža je počela da se formira sa obje strane napera", izjavio je ministar Mitrović.

Ministar je dodao da trenutno stanje na Adi može da navede na očekivanje da će naper biti funkcionalan i svrsishodan, ali da treba imati u vidu da projekat hitnih mjera predstavlja privremeno rješenje, posebno zbog specifičnosti ovog područja i uticaja i mora i rijeke na ostrvo, ali i zbog toga što se prvi put ovakva vrstva poduhvata sprovodi kod nas.

"Ukoliko se naper pokaže kao efikasan, to će biti značajan temelj za definisanje finalnog rješenja za dugoročnije očuvanje, koje će biti estetski i ekološki prihvatljivo", dodao je ministar Mitrović. 

Državni sekretar, Danilo Mrdak, izjavio je da je cilj sprovođenja ovog projekta privremenih mjera obezbjeđivanje adekvatne pripreme za narednu turističku sezonu, odnosno obezbjeđivanje plaže na Adi Bojani, ali i testiranje eventualnih dugoročnih rješenja za ovaj problem.

"Poslije toliko godina nemogućnosti rješavanja problema, odlučili smo da probamo da nešto uradimo, da spasimo Adu Bojanu od erozije. I kao što vidite, na mjestu gdje je bila voda sada se nalazi plaža",  kazao je Mrdak.

Mrdak je dodao da će naper i estetski pripremiti za sezonu.

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Dragoljub Marković, izjavio da je da je zadovoljan kako napreduju dosadašnji radovi i kakvo je stanje na Adi, ali da je ovo eksperimentalan projekat i da bi trebalo sačekati konačne efekte koje će naper proizvesti, posebno imajući u vidu specifičnost područja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније