Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2021. 06:41 >> 10:01
66

MIHAILO POZVAO

Kršteni u SPC da zatraže krštenicu i CPC

Mitropolit Crnpogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo pozvao je sve pravoslavne građane Crne Gore, koji su kršteni u Srpskoj crkvi (SPC), a žele krštenicu CPC, da im se obrate. Oni će im, kako je kazao, izdati krštenicu CPC u kojoj će im samo u rubrici "nacionalnost", umjesto pravoslavni Srbin ili Srpkinja biti upisano pravoslavni Crnogorac ili pravoslavna Crnogorka. Kaže da ju je mnoštvo Crnogoraca već dobilo. Vladika Mihailo je pozvao sve Crnogorke i Crnogorce na okup, kako je kazao, "u odbranu od duhovnoga okupatora, SPC i domaćih potuđenika".

Mitropolit CPC ističe da nije moguće krstiti se dva puta.

"Za svakoga hrišćanina obavezne su četiri Tajne: krštenje, miropomazanje, ispovijest i pričešće. Prva je Tajna krštenja. Hristos ju je predao apostolima da krštavaju sve narode "U ime Oca, Sina i Svetoga Duha ". Ona se ne može se ponavljati, i može je obavljati samo svještenik i episkop, a u izuzetnim slučajevima i kršteni laik. Ako kršteni preživi, svještenik samo dopuni formulu "Krštava se......u ime Oca, Sina i Svetoga Duha". Ko ne prima Krštenje, taj nema ni spasenja, jer je krštenje dar koji se ne može oduzeti, izmijeniti, niti ponoviti, jer je jedna smrt, i jedno Vaskrsenje Hristovo. Kao što je jedan Bog, jedan Hristos i jedan Utješitelj, a i jedna je smrt Gospoda po tijelu, pa se krštenje koje se obavlja u znak ove smrti (Hristove smrti), ne smije ponoviti. Hristos ne može biti po drugi put razapet niti se po drugi put može krstiti. Kao što govore Sveti Oci i Učitelji crkve, drugo krštenje značilo bi da ponovo Sina Božijeg prikivamo na Krst. Hristos je jedan put preživio smrt - stradanje tijelom, i nije moguće ponovo se krstiti", kazao je Mihailo u saopštenju.

On dodaje da oni koji su se krstili u "ime Oca, Sina i Svetoga Duha", ponovnim krštenjem bi, kako je kazao, ponovo "Hrista razapeli i Krstu se nasmijali".

"Nažalost, u Srpskoj crkvi ne vladaju se po učenju Svetih otaca crkve. Ona ne priznaje krštenje u Crnogorskoj. Niko od krštenih Crnogoraca oba pola ne može biti śedok na krštenju, vjenčanju, ne može se pričestiti niti kakav crkveni obred obaviti u Srpskoj crkvi, ukoliko se kod njih ponovo ne krsti", navodi vladika.

Dodaje da mnogi svještenici SPC čak propovijedaju da je brak između Srbina i Crnogorke mješoviti brak.
"U crkvama đe su crnogorski svještenici služili crkvene obrede, srpski popovi su čistili i osvećivali crkve, a takođe i puteve kuda bi prolazio neki Crnogorac ili Crnogorka (javna ličnost) prali su osvećenom vodom. Mrtve su nosili preko livada, da ne idu putem kuda prolaze vjernici i svještenstvo Crnogorske crkve. Srpski teolog, gospodin Mačković iz Beograda, svojevremeno je pisao da je Amfilohijeva Crnogorskoprimorska mitropolija Srpske crkve najobičnija sekta. A kako i neće to tvrditi kad su srpski popovi objavili i tvrde da svaki Srbin ima matični broj i DNK Svetoga Save, što je najobičnije svetogrđe. Na sred Cetinja imamo primjera đe nesrećni Srbocrnogorac prekrštrava Crnogorce u Srbe i još lažno se predstavlja da je sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve. Čak obavlja obrede u porodicama đe to čine svještenici Crnogorske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju.

On je pozvao sve pravoslavne građane Crne Gore, koji su kršteni u SPC, a žele krštenicu CPC, da im se obrate na cetinjskoj adresi: ulica Gruda b.b. ili na telefon: 041 / 240-010.

"Mi ćemo im izdati krštenicu Crnogorske pravoslavne crkve, u kojoj će biti upisani svi podaci iz srpske krštenice samo što će u rubrici "nacionalnost", umjesto pravoslavni Srbin ili Srpkinja biti upisano pravoslavni Crnogorac ili pravoslavna Crnogorka. Mnoštvo Crnogoraca ju je već dobilo. Na kraju pozivam sve Crnogorke i Crnogorce na okup u odbranu od duhovnoga okupatora, Srpske pravoslavne crkve i domaćih potuđenika", zaključo je vladika Mihailo.

Пратите нас на

Коментари66

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније