Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 02. 2021. 13:00   >>  13:01 7

GORAŠEVIĆ

Zloupotrebe i sa kreditima za nikšićke stočare

DPS režim zloupotrijebljavao je dodjelu kredita poljoprivrednicima na teritoriji opštine Nikšić, tvrdi kandidat za odbornika sa izborne liste "Crno na bijelo – Može Nikšić!" i doktor veterine Nebojša Gorašević, dodajući da sumnja i da su neke od uvezenih junica za poboljšanje rasnog sastava goveda u Crnoj Gori, bile zaražene opasnim agensom.

Kako tvrdi, među junicama koje su uvezene prethodnih godina u svrhu poboljšanja rasnog sastava u Crnoj Gori našla su se i grla oboljela od Q groznice, čiji se uzročnik klasifikuje kao najpotentniji agens bioterorizma.

"Uvoz visokosteonih junica počinje 2000. godine, kada je uvezeno oko 1.050 grla smeđe rase i 100 grla simentalske rase. Drugi veliki uvoz bio je 2005. godine, kada je uvezeno 250 grla holštajfrizijske rase. Tada sam imao priliku da čujem nepotvrđene informacije da su neka od tih grla bila inficirana Q groznicom. Zvaničnih dokaza nema, ali se tih godina u izvještajima Instituta za javno zdravlje o zoonozama opet pojavljuju podaci o ljudima oboljelim od Q groznice, koja se u mjesečnim izvještajima koje objavljuje na svom sajtu Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) klasifikuje kao opasna bolest. Uzročnik Q groznice se svrstava u najpotentnije agense bioterorizma. Srećom, ona najčešće kod ljudi prolazi sa vrlo blagom kliničkom slikom, ali je opasnom čini vrlo kompleksan i skup postupak iskorijenjivanja, kao i posljedice po ekonomiju Crne Gore”, navodi Gorašević.

Prema njegovim riječima, podaci oko ova dva uvoza na internetu se gotovo i ne mogu pronaći.

"Vrlo je interesantno i da se na sajtu Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove nalaze različiti podaci o vremenu prve verifikacije pojave Q groznice kod životinja u Crnoj Gori. Ministarstvo navodi da se bolest pojavila 2008. godine, dok se, prema Upravi, to dogodilo 2013. 2008. je izvršeno uništavanje određenog broja grla goveda, jer su bila oboljela od Q groznice upravo u Nikšiću. Problem je što se mjesečni izvještaji o pojavi zaraznih bolesti životinja iz 2008. na sajtu UBHVFP-e ne mogu učitati“, objašnjava Gorašević.

On podsjeća da od 2015. godine počinje Program podrške tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za unaprjeđenje stočnog fonda.

"Interesantna je koincidencija da uvoz goveda u Crnu Goru, posredstvom dvije firme koje se nigdje u ugovorima ne pominju, ide upravo iz zemalja koje su prethodne godine Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja prijavile da na teritoriji imaju registrovanu Q groznicu ili nijesu dostavile podatke o toj bolesti. Iako u januaru 2018. godine imamo dvije oboljele krave u Nikšiću, u februaru 13, martu četiri, to za nadležne nije bio signal da je situacija vrlo ozbiljna. Nastavlja se sa praksom koja će se pokazati kao mjera za unazađenje stočnog fonda, a u znatnoj mjeri poljuljano je i povjerenje stočara", ističe Gorašević.

Kako još otkriva Gorašević, stočar Zoran Todorović, koji se u ugovorima i rješenjima UBHVFP i Ministarstva poljoprivrede vodi kao uvoznik, od nadležnih dobija različite privilegije, među kojima i materijalne.

"U ugovorima piše da Todorović mora da obavijesti nadležnog službenog veterinara ili veterinarsku ambulantu koja će vršiti mjere u karantinu o prispijeću pošiljke. Zoran to propušta da uradi i ne prisustvuje dolasku i prelazu državne granice na Debelom brijegu i ne zna kad će pošiljka čiji je uvoznik prispjeti. Iz prostog razloga što njega niko ne obavještava do momenta kad je pošiljka već prispjela i životinje istovarene bez prisustva veterinara“, obašnjava Gorašević.

Prema riječima odbornika liste Crno na bijelo – Može Nikšić, u veterinarskom izvještaju o karantinu koji donosi Rješenje Ministarstva o povraćaju finansijskih sredstava 29. oktobra 2018. godine, navodi se da se na kraju karantina na gazdinstvu nalazi pet novonabavljenih grla, dok se u Rješenju veterinarskog inspektora se navodi da se radi o sedam junica. Istim rješenjem se Todoroviću dozvoljava uvoz i stavljanje u promet pošiljke sedam junica.

Kako je još istakao, kao šlag na tortu dolazi saopštenje Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede da su Todoroviću uplatili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.000 eura, pri čemu ne postoji nikakav akt koji bi mogao da javnost upozna na osnovu kojih pokazatelja i iz kojih izvora dolaze ta sredstva.

"Sve upućuje na potrebu ozbiljne analize svih ovih aktivnosti. Poseban problem čini i zadnja isporuka junica za koju je i realizacija investicije i povraćaj sredstava od Ministarstva trebalo da bude završena u septembru prošle godine. Uz sve ostale nejasnoće, odsustvo bilo kakvog nagovještaja nadležnih službi kad bi taj povraćaj mogao biti realizovan sluti na opstrukciju određenih struktura u Ministarstvu poljoprivrede i UBHVFP-e koje su direktno odgovorne“, smatra Goraševeć.

On je naglasio da će URA u svom programu za poljoprivredu nastojati da djeluje kako djeluje i u svim ostalim oblastima života i rada.

"Cilj nam je da poljoprivrednik bude samo još jedan građanin jednak sa ostalima, građanin koji ostvaruje svoja prava i ispunjava obaveze i koji ne smije biti predmet nikakve, a ponajmanje političke manipulacije“, zaključio je Gorašević.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније