Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 02. 2021. 15:19 >> 15:23

ZAVRŠENI INTERVJUI

Četiri kandidata u trci za direktora policije

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović danas je odradio intervjue sa četiri kandidata u užem izboru za direktora Uprave policije, Zoranom Brđaninom, Draganom Klikovcem, Draganom Radonjićem i Vojom Lakovićem.

Intervjui četiri kandidata koji su ušli u uži izbor za direktora Uprave policije sa ministrom unutrašnjih polova Sergejom Sekulovićem završeni su oko 13 časova, a kako ističu u Akciji za ljudska prava (HRA), čija je predstavnica pratila intervjue, razgovori su ponaosob trajali oko 45 minuta, i ministar je svakome od kandidata postavio po četiri ista pitanja.

Prvo pitanje je bilo vezano za odnos policije prema ljudskim pravima.

Ministar je, kako navode u saopštenju HRA, tražio da kandidati objasne kako da se u policiji na najmanju moguću mjeru svede tortura i prekoračenje policijskih ovlašćenja, kao i da objasne odnos koji trenutno u Upravi policije postoji prema rodnoj ravnopravnosti.

"Drugo pitanje se odnosilo na povjerenje građana u rad policije, sa osvrtom na trenutni stepen povjerenja i mehanizme koji mogu da ga unaprijede. Trećim pitanjem se tražilo od kandidata da daju svoje viđenje dosadašnje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, kao i preporuke za unapređenje te borbe, ako postoji nešto što bi promijenili. Četvrto pitanje se odnosilo na ulogu i djelovanje policije u građanskom, multietničkom društvu", navode u saopštenju.

Predstavnica NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Marija Vesković je danas pratila intervjue ministra sa Zoranom Brđaninom, Draganom Klikovacem, Draganom Radonjićem i Vojom Lakovićem.

Brđanin je načelnik Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije, Klikovac načelnik Operativno-komunikacionog centra u Upravi policije, Radonjić načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja za istrage organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Uprave policije, a Laković profesor i dekan Fakulteta za bezbjednosne nauke u Banja Luci, koji je ranije bio načelnik Centra bezbjednosti Bar i šef policije u Budvi.

"Uprava policije je, pored Državnog tužilaštva i sudstva, veoma važan državni organ za zaštitu ljudskih prava i Akcija za ljudska prava je zbog toga od ministra zatražila da nam omogući da prisustvujemo intervjuima sa kandidatima koji su ušli u uži izbor. HRA godinama već prati intervjue koje sa kandidatima za sudije i državne tužioce sprovode Sudski savjet i Tužilački savjet. Ministar nije imao zakonsku obavezu da usvoji našu molbu i da intervjue otvori za javnost. Nadamo se da će ubuduće ovi intervjui biti javni i da će to biti propisano", naglašavaju u HRA i dodaju da će tokom dana objaviti detaljniji izvještaj o odgovorima koje su kandidati dali.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније