Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 02. 2021. 13:22   >>  14:45 2

MITROVIĆ

Problem sa svim postrojenjima za prečišćavanje voda

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović kazao je da je ekologija jedan od najvažnijih problema u Crnoj Gori.

Najavio je ulazak u proces pristupnih pregovora - Poglavlje 27, koje je vezano za ekologiju.

“Imamo problem sa svim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda i moramo ga riješiti. Veliki je problem čvrstog otpada. Ako hoćemo da razvijamo industriju, moramo da razmišjamo o “cirkularnoj industriji” koja iza sebe nema otpada”, poručio je Mitrović u Tivtu.

Ministar je posebno istakao da je prostor najveći resurs države.

“Vlada će uskoro osnovati Zavod za prostorno planiranje i urbanizam i na ovaj način država će staviti pod kontrolu ovu oblast”, poručio je Mitrović.

Na inicijativu Opštine Tivat, u tom gradu održan je radni sastanak ministra Mitrovića sa predsjednicima bokeljskih opština: Željkom Komnenovićem (Tivat), Vladimirom Jokićem (Kotor), Stevanom Katićem (Herceg Novi) i Markom Carevićem (Budva).

Kako je saopšteno iz Opštine Tivat, na radnom stolu našle su se teme poput rada preduzeća “Vodacom, rada postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prostorno planiranje, procedura legalizacije i upravljanje pojasom morskog dobra.

“Nadamo se da će ovaj sastanak biti inpuls koji će voditi ka dijalogu i pronalaženju rješenja za probleme primorskih opština, nagomilanih u proteklim godinama”, rekao je na samom početku predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović.

“Ja nemam iluziju da sve možemo riještii jednim sastankom”, naglasio je Komnenović, izražavajući nadu da će jedna od tematskih sjednica Vlade biti održana u Boki, kako bi se na licu mjesta ukazalo na sve poteškoće sa kojima se suočavaju bokeljske opštine.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić ovaj je sastanak ocijenio kao “novi kvalitet u društvenom životu Crne Gore.

“Problemi Kotora mučili su i međunarodnu zajednicu i cijeli UNESCO komitet. Vjerujem da smo danas korak bliže očuvanju prostora”, naveo je Jokić.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević poručio je da treba napraviti strategiju i vrijedno raditi.

Carević je ukazao na mnoštvo problema u Budvi i rekao da ne želi da bude pesimista, ali da je realan pristup problemima temelj i baza njihovog kvalitetnog rješavanja.

“Poslje duže vremena sa pozicije Herceg Novog imamo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore što je pozitivno, za razliku od prethodnog perioda kada je Herceg Novi bio daleki “ostrvski” grad, do kojeg je teško doći, sa lošim putevima”, rekao je predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić naglašavajući da su četiri bokeljska grada najznačajnija, imajući u vidu njihov veliki doprinos budžetu države.

On je podsjetio prisutne na problem infrastrukture i da su najveći saobraćajni čepovi na području Boke Kotorske.

“Učesnici sastanka saglasni su da je ovo dobar model rješavanja strateških problema koji muče ove četiri susjedne bokeljske opštine, te da će sa istom praksom nastaviti kako bi na jedinstven i efikasan način iznalazili rješenja”, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније