Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 02. 2021. 14:31 >> 14:32

APEL NVO "MLADI ROMI"

Hitno riješiti problem prevoza za romske đake sa Cetinja

NVO Mladi Romi uputila je danas apel Prijestonici Cetinje (Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti), Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministartsvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao i Prosvjetnoj inspekciji, za hitno rješavnje problema prevoza za učenike iz romske i egipćanske populacije iz naselja Zagrablje u Prijestonici.

Kako ističu u toj NVO, prema informacijama dobijenim od OŠ "Njegoš", koja je jedna od škola u kojoj NVO Mladi Romi sprovodi projekat "Unapređenje osnovnog obrazovanja – prvi korak ka kvalitetnom srednjem obrazovanju", prevoz nije organizovan od početka drugog polugodišta za RE učenike.

"Samim tim, 23 učenika nijesu u mogućnosti da redovno pohađaju nastavu. Kako gradski prevoz u opštini ne funkcioniše, ne postoji drugi način da učenici mogu doći u školu i prisustvovati nastavi. Ovo pitanje smatramo alarmantnim za rješavanje, jer predstavlja radnju koja je diskriminatorna prema RE zajednici, čime im se onemogućava redovno pohađanje nastave, sticanje znanja zajedno sa vršnjacima, što u krajnjem utiče na obrazovne ishode djece koja dolaze iz ove marginalizovane grupe", napominju u NVO.

Kako dodaju, s obzirom na to da je saglasnost roditelja o neophodnosti prevoza prikupljena od škole, da je kombi vozilo koje obezbjeđuje Opština u funkciji, a da je osoba koja je angažovana od ranije na poziciji vozača spremna za rad, apeluju da se ovo pitanje uzme u razmatranje i u najskorijem roku riješi na način da učenici iz RE zajednice nastave svoje redovne školske obaveze i pohađanje nastave.

"Imajući u vidu informaciju da je problem nastao u dijelu koji se odnosi na izvor finansiranja vozača kombi prevoza, NVO Mladi Romi tražila je od nadležnih institucija da se hitno izjasne o tome i obavijeste OŠ 'Njegoš' i roditelje djece o svojoj odluci. Podsjetićemo da Ministartsvo prosvjete, nauke, kulture i sporta finansira prevoz za učenike RE populacije u Glavnom gradu i Opštinama Nikšić i Berane, te je stoga naš predlog da se ovakva praksa nastavi", poručuju u apelu koji je potpisao izvršni direktor NVO "Mladi Romi" Samir Jaha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније