Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 02. 2021. 10:09 >> 10:10
5

REAGOVANJE FCJK

Koprivica pokazao da je ekspert za blaćenje CG ustanova

Napad na OKF jeste napad na najreprezentativniji dio tekuće crnogorske kulture, ali nijesmo svi mi Milorad, saopštila je uprava Fakulteta za crnogorski jezik i kulturu. Oni su državnom ekspertu za kulturu Draganu Koprivici poručili da je jedan Milorad Popović i da bi mu šapatom ime izgovarao da je pročitao sve što je on uradio.

Prepirka između FCJK i Koprivice počela je kada je državni ekspert ukazao da je analizom konkursa koji su raspisivani za sufinansiranje projekata i programa od značaja za kulturu, uočio da su DOO OFK (Otvoreni kulturni forum) sa Cetinja, i časopis za kulturu "ARS“ Milorada Popovića bili na svim konkusima u posljednjih pet godina privilegovani i dobijali značajne sume novca.

“Bez namjere da se detaljnije bavimo nebuloznim tvrdnjama Dragana Koprivice, državnoga eksperta za kulturu, skrenućemo pažnju na dva-tri detalja. Državni ekspert zahtijeva da „neimenovani potpisnik reagovanja FCJK navede koji su to sve crnogorski pisci i profesori univerziteta vječiti dužnici Popoviću za svoj lični ugled“ da bi on mogao da „vidi dužinu liste povlašćenih“. Neumitnom sudbinom izmješten iz književnoga i kulturnoga života, ekspert naravno nije mogao znati koji su to crnogorski pisci stekli regionalni ugled i koji su to profesori književnosti ostvarili svoj ugled baveći se tim piscima. Upravo ga je zato i zapalo da bude ekspert. Kako juče rekosmo, krizna vremena traže ljude spram sebe”, navodi se u reagovanju.

Iz FCJK navode da je Koprivicu upravo negativan stav prema službenom jeziku države nominovao na mjesto državnog eksperta za kulturu.

“Onaj koji javno, u ime države, promoviše negativne stavove o ustavnim vrijednostima države što je drugo do njezin izdajnik! No nespretni ekspert ni u tome ne umije biti maestralan”. Navodi se u saopštenju.

Govoreći o komentaru Koprivice na koji način je osnovan FCJK, sa fakulteta mu poručuju da batali da krivotvori i podmeće već da “savije tabak” pa utuži one koji su „na čudan način“ osnovali FCJK.

“Dok to ne uradi, njegova ekspertska reagovanja tretiraćemo kao graju piskarala koje u nedostatku argumenata oblajava ustanove i ljude koji tvrdo stoje na braniku osnovnih identitetskih vrijednosti države koja je njega izabrala za eksperta”, kazali su iz FCJK.

Odgovorili su I na prozivku da se ne zna ko stoji iza saopštenj Fakulteta.

„Tolkujući saopštenje FCJK državni ekspert mudro zaključuje: „Anonimni autori proglasa FCJK pokazuju da nijesu odmakli od vremena Josipa Broza po tome što ističu i da je napadom na OKF izvršen i kompletan napad na crnogorsku kulturu. Valjda u duhu nove parole: 'Svi smo mi Milorad'.“  Napad na OKF jeste napad na najreprezentativniji dio tekuće crnogorske kulture, ali nijesmo svi mi Milorad. Jedan je Milorad Popović, državni ekspertu za kulturu! Da je državni ekspert pročitao koje je sve zasluge i priznanja za svoj književni rad Popović stekao i u Crnoj Gori i još više izvan nje, šapatom bi mu ime izgovarao”, navodi se u saopštenju.

“ Na kraju i ovo. Mudrujući kako je FCJK ekspozitura OKF-a, a ako nije onda „baš i ne zna što je prava književnost“, Koprivica je uboo i jednu istinu: „nivo katedre FCJK-a je kao i nivo OKF-a“. Upravo je tako! Samo su FCJK i OKF uz minimalna sredstva, nadljudske napore i maćehinski odnos države, koja je njivila one što danas barjače kulturnom okupacijom, mogli ostvariti rezultate tako značajne da je marionetskoj Vladi bio potreban državni ekspert za blaćenje tih ustanova i denuncijaciju njihovih predvodnika”, zaključili su iz FCJK.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније