Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2021. 14:14 >> 14:15
3

KOPRIVICA

FCJK brani Popovića po matrici iz komunističke ere

Ničim prozvani Fakultet za crnogorski jezik i književnost, oglasio se da odbrani lik i djelo književnika Milorada Popovića, a jasno je da se radi o prepoznatljivoj matrici iz komunističke ere, kad neko staje u odbranu onog koji nema nikakvih argumenata da se brani, ističe Dragan Korivica koji je kao angažovani ekspert Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, skrenuo pažnju na dugogodišnje favorizovanje Popovića i ustanova kulture kojima je na čelu, od doskorašnjeg Ministarstva kulture.

Kako ističe Koprivica, kao spoljni ekspert za resor kulture, kojeg je krajem januara angažovalo Ministarstvo, uvidom u dokumenta uvjerio se u najflagrantnije primjere zloupotrebe sredstava tokom protekle decenije po konkursima, pri čemu je Milorad Popović imao skandalozan monopol ubirajući više novca nego sva kulturna Crna Gora zajedno.

"Mogu razumjeti da Popović ima problema sa sastavljanjem reagovanja, pa se puno i ne oglašava, a posebno zato što se pred cjelokupnom javnošću Crne Gore obrukao time što je bez imalo stida uzimao više novca nego svi ostali u kulturi, kao prepoznati lobista režima, koji je odrađivao medijske poslove za već bivšu vlast, očigledno po sistemu: usluga za uslugu. FCJK se upliće kao osmi putnik, instruiran da ne samo stane u odbranu Popovića, nego, kako se vidi u tekstu, i da alarmira javnost stavom koji samo može zasmijati prave kulturne poslenike", navodi Koprivica.

Kako dodaje, FCJK ističe "zasluge Milorada Popovića u crnogorskoj kulturi" i smatra da je sramotna ćutnja crnogorskih književnika i univerzitetskih profesora književnosti, kojima je Popović pomogao.

"S pravom se treba zapitati da li FCJK živi u pravoj ili virtuelnoj Crnoj Gori, i zatražiti da neimenovani potpisnik reagovanja FCJK-a navede koji su to sve crnogorski pisci i profesori univerziteta, vječiti dužnici Popoviću za svoj lični ugled, da se najzad oglase i oni i vidi dužina liste povlašćenih. FCJK u svom reagovanju pravi i druge autogolove: za sebe piše da je 'jedina specijalizovana visokoškolska i naučno-istraživačka ustanova, čiji je primarni cilj izučavanje i promocija crnogorskoga jezika, književnosti i kulture', a zaboravlja da Studijski program za crnogorski jezik duže traje na Filološkom fakultetu u Nikšiću, nego FCJK, koji i nije formirao Univerzitet Crne Gore, nego Vlada na čudan način, pa sastavitelji reagovanja FCJK-a očito pate od korisne amnezije, a većina ih je studije završila upravo u Nikšiću", naglašava Korivica.

On dodaje da, Popović nije, kako to ističu u reagovanju FCJK, primao "minimalna sredstva", jer skoro 900.000 eura za deset godina, koje je po konkursima Ministarstva inkasirao od države, više nego svi ostali poslenici kulture u Crnoj Gori, i nijesu za baciti.

"Najveći problem u čitavom reagovanju FCJK-a je u lančanoj farsi: tekst potpisuje FCJK, a vjerovatno ga nije pisao ni dekan, nego je tekst dobio od onog ko je bio najviše zainteresovan u čitavoj priči. Anonimni autori proglasa FCJK pokazuju da nijesu odmakli od vremena Josipa Broza ni po tome što ističu i da je napadom na OKF izvršen i kompletan napad na crnogorsku kulturu. Valjda u duhu nove parole: "Svi smo mi Milorad". A pritom za neumoljive računovodstvene nalaze o primicima Popovića, na kojima bi mu pozavidjeli i u većim zemljama, tvrde da su 'montirani'. Ako jesu, onda su ih montirali službenici računovodstva resornog ministarstva, što tvrdim da je apsolutno netačno. Očigledno, FCJK predstavlja ili ekspozituru OKF-a, ili baš i ne zna šta je prava književnost. A možda je u pitanju jedno i drugo kao najgora kombinacija. U svakom slučaju, nivo katedre FCJK je kao i nivo OKF-a, i to je nesporno. A svemu ovome treba dodati detalj da nove provjere mogućih nezakonitih radnji tek slijede, pri čemu je priča o OKF-u samo veći dio jedne iste priče", poručio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније