Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2021. 21:43 >> 21:46
1

CRNOGORSKI ŽENSKI LOBI

Podrška kampanji "Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama"

Kampanju "Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" koja je najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama podržao je i Crnogorski ženski lobi.

Oni odsjećaju da kampanju karakterišu simbolični plesni pokreti koji svi razumiju i kojima se šalju poruke protiv nasilja nad ženama u porodici i društvu ali, kako dodaju, ove godine zbog pandemije korona virusa kampanja neće biti obilježena kao ranije ali će iz više od 200 zemalja biti poslate poruke nenasilja.

"I ove godine kao i prethodnih Crnogorski ženski lobi podržava kampanju 'Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' i pridružuje joj se, staje rame uz rame sa svim aktivistima/aktivistkinjama širom svijeta koji će se oglasiti svojim apelima, porukama, reagovanjima s namjerom da muzika i ples “Break the Chain” nadjača negativni fenomen nasilja nad ženama", navodi se u saopštenju. 

Iz Crnogorskog ženskog lobija dodaju da živimo u vremenu punom rizika i žene su suočene sa novim izazovima pandemije korona virusa, koji je osim rizika po zdravlje i smrtnosti donio i povećanje nasilja nad ženama, djevojkama, djevojčicama u uslovima preventivnih mjera kao što je izolacija i ograničeno kretanje.

"Ekonomska kriza u uslovima pandemije u fokusu mnogih poslodavaca za dobijanje otkaza stavila je veliki broj žena koje su sada bez posla još siromašnije sa svojim porodicama. Posebno su vidljive dalekosežne posljedice ekonomsko socijalne krize kod žena koje su često radile u sektoru neformalne ekonomije i povremene poslove u sivoj zoni rada. Da bi se smanjio i ublažio socijalno ekonomski jaz sve siromašnijim ženama, posebno iz ranjivih kategorija žena, institucije sistema i cjelokupna Vlada Crne Gore mora preduzeti hitne mjere na ublažavanju i eliminisanju posljedica istih kao i nasilja nad ženama. Vlada Crne Gore treba snažnije da prepoznaje rodne politike i povezuje nasilje nad ženama u svim njegovim oblicima koje je sve prisutnije nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Uz fizičko nasilje nad ženama i otvorenih seksističko šovinističkih pojava, institucije i Vlada takođe moraju imati u vidu nasilje nad ženama u političkim, socio-kulturnim i ideološkim razlikama", kazali su iz Crnogorskog ženskog lobija.

Poručuju da one, aktivistkinje i mirovnjakinje, iako malobrojne i često na meti nergumentovanih kritika i prijetnji, omalovažavanja, nastavljaju da se bore kako bi pomogle ženama žrtvama nasilja u mjeri mogućeg, jer su njihovi kapaciteti za rad i djelovanje ograničeni i umanjeni u svakom pogled.

"Svakodnevnoj borbi protiv nasilja nad ženama sada kao imperativ dodajemo i odlučnu borbu protiv svih oblika fašizma , klerofašizma, rasizma, vjerskog i nacionalnog fundametalizma,borbu protiv ucjena, straha , prijetnji , konflikata. Na nasilje nad ženama odgovaramo otporom i nepristajanjem kao i na sve oblike gušenja bilo koje različitosti od bilo koga. Kampanja “Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama ” ne traje samo 14 . februara, već za nas aktivistkinje i mirovnjakinje iz Crnogorskog ženskog lobija je to način život , pobune i otpora protiv svih oblika nasilja nad ženama i u društvu, protiv dominacije patrijarhata koji stvara, održava i proizvodi nasilje i ugrožava mir i građanski suživot", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније