Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2021. 14:50   >>  14:54

KOPRIVICA

OFK i "Ars" godinama favorizovani na konkursima Ministarstva

Spoljni ekspert za resor kulture u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica koji je krajem januara angažovan za prižanje ekspertsko-konsultantskih usluga u reorganizaciji pomenutog ministarstava, ukazao je da je analizom konkursa koji su raspisivani za sufinansiranje projekata i programa od značaja za kulturu, uočio da su DOO OFK (Otvoreni kulturni forum) sa Cetinja, i časopis za kulturu "ARS“ bili na svim konkusima u posljednjih pet godina privilegovani i dobijali značajne sume novca.

Kako ističe Koprivica u pismu koje je upućeno ministarki Vesni Bratić, uz asistenciju Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, već je sagledao ključne parametre za dodjeljivanje sredstava od 2015. do 2020. godine, i uočio određene krupne, flagrantne nepravilnosti, sve do nivoa nepoštovanja zakona Crne Gore i grubog favorizovanja uskog kruga, po nekom ključu, privilegovanih kandidata.

"U obavezi sam da ukažem prvenstveno na ekstremno visoke stavke o finansiranju projekata OKF sa Cetinja, i časopisa za kulturu 'ARS', u okviru aktivnosti OKF-a. Evidentan je grubo prenaglašen, povlašćeni tretman OKF i 'ARS-a', to jest, direktora DOO Milorada Popovića, koji je i glavni i odgovorni urednik časopisa. Svakako, uz upitanost zašto tokom redovnih konkurisanja nije dolazilo do reagovanja nadležnih komisija. U istom kontekstu bi trebalo sagledati i odgovornost resornih ministara, koji nijesu imali ni sluha ni volje da vide ono o čemu je i inače mnogo, mada bez efekta, pisano u štampanim medijima nakon svih konkursa resornog Ministarstva tokom ovih godina. Dakle, ekstremno se izdvaja privilegovana pozicija Milorada Popovića u odnosu na sve kulturne poslenike i institucije kulture", naglašava Koprivica.

Izdvajaju se dva detalja - enormno visoka sredstva koja su godinama dodjeljivanja pomenutim institucijama i nenamjensko trošenje, čak u većinskom iznosu, i to u nedozvoljene svrhe, koje uopšte nijesu predviđene stavkama konkursa Ministarstva kulture.

"U Prijavi na konkurs za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2020. godini, za časopis 'ARS', nijednom stavkom nijesu bila predviđena mjesečna primanja za glavnog i odgovornog urednika, a tim prije ni za direktora OKF, jer direktori organizacija ne mogu dobijati lične dohotke na konkursima Ministarstva kulture i takve odluke su nezakonite. Međutim, ukupna suma, uplaćena pod tom stavkom, iznosi 11.158,47 eura. Uz to, samo ova suma za direktorsku platu prevazilazi pedeset odsto od ukupno odobrenih sredstava putem konkursa za 2020. u visini od 22.000 eura, pa je u pitanju nenamjensko i nezakonito trošenje sredstava po nedozvoljenom osnovu, čak od preko pedeset odsto. Direktorsku platu, prema izvještaju časopisa “ARS”, Popović je takođe primao i u 2019. godini, što takođe predstavlja nenamjensko trošenje sredstava", navodi se u pismu.

Kako dodaje, ugovorom za sufinansiranje izdavanja časopisa definisan je broj i tiraž, a od toga se odstupilo, pa su umjesto četiri broja izdata samo tri, a ni u jednom nije naveden tiraž.Tiraž takođe nije naveden ni u obaveznom Izvještaju o realizaciji projekta. Ovakva praksa je, kaže Koprivica, neuobičajena i otvara sumnju u cifre odštampanog tiraža, kao dubiozu i na planu vjerodostojnosti ukupno utrošenih sredstava.

"Na druga dva konkursa, za sufinansiranje projekata iz oblasti književnosti, i za književno prevođenje, OKF je dobio još i sredstva u ukupnom iznosu od 20.000 eura (10.000 za književnost i 10.000 za književno prevođenje). OKF je dobio i sredstva za učešće na Međunarodnom sajmu knjiga “Interliber” u Zagrebu, 3.000 eura, čime ukupna podrška Ministarstva na konkursu za umjetničko stvaralaštvo, samo u 2020. godini, za OKF iznosi 45.000 eura, pa je ta cifra alarmantna i u odnosu prema sredstvima dodijeljenim svim ostalim učesnicima na konkursu, koji su time diskreditovani. Uz sve ovo, od značaja je navesti i sljedeće stavke, koje bacaju bizarno svjetlo na favorizovanje OKF-a u Crnoj Gori, koji je, uglavnom, od raspoloživih iznosa i tokom 2019, 2018, 2017, 2016 i 2015. dobijao čak i više od polovine ukupne sume sredstava, dodjeljivanih za sve učesnike na različitim konkursima, pa bi neupućeni povjerovali da su OKF i “ARS” napravili epohalne domete u kulturi Crne Gore. Na primjer, za konkurse za književnost, prevođenje, časopisi i zajedničko učešće na međunarodnim festivalima u 2019. godini, od ukupno dodijeljenih sredstava u iznosu od 127.900 eura, za sve prijavljene, OKF-u je dodijeljena skoro polovina, to jest: 59.000 eura" navodi Koprivica ukazujući da se slično dešavali i svih prethodnih godina, pa o ovim nepravilnostima treba da se pozabave i sudovi.

Kako dodaje, OKF je dobio ne mala sredstva i mimo navedenih konkursa, pa je recimo od 2015. godine raspolagao sumom od 433.543,40 eura.

"Odobravana sredstva Miloradu Popoviću za 2010. godinu: po osnovu konkursa i mimo konkursa, Popović je inkasirao 45.750 eura; za 2011. godinu po ista oba osnova 54.500 eura; za 2012. godinu 82.100 eura; u 2013. godini je dobio 79.000 eura; u 2014. je dobio 67.750 eura; u 2015. mu je van konkursa uplaćeno 2.000 eura, a mimo redovnih konkursa mu je u 2016. uplaćeno 30.340 eura; u 2017. nije bilo uplata mimo konkursa, a u 2018. Popović je dobio i još 83.000 eura mimo konkursa. Suma po ovim stavkama je 444.440 eura, što sa prethodno navedenom sumom, vezanom za prihode od 2015. do 2020. godine, u iznosu od 433.543,40 eura (periodu od 2010. do 2020. godine) iznosi ukupno 877.983,40 eura", navodi se u pismu.

Ovakvi ekstremno visoki iznosi za DOO OKF i časopis “ARS”, uz druge aktivnosti, smatra Koprivica, govore da je Milorad Popović imao ekstremno privilegovan status urušavajući institut pravične raspodjele sredstava.

"Dakle, na jednoj strani, tokom čitave dvije decenije, u iznosu od preko pedeset posto, po navedenim stavkama, bio je OKF i časopis 'ARS', a na drugoj, mnogo manje finansijski podržanoj, statirao je 'ostatak' cjelokupne Crne Gore, kao svojevrsna šminka pri raspodjeli sredstava. Iznošenje takvih nepravilnosti na vidjelo posebno je važno i iz razloga da se ne bi ponavljale i na aktuelnom konkursu resornog ministarstva za 2021. godinu, kao i svim sljedećim, jer se s određenom praksom mora prekinuti, i uvesti više reda, uz ravnopravan tretman svih prijavljenih lica i institucija, bez zakulisnih radnji i odluka pojedinih komisija i lica iz sjenovitih kabineta", zaključuje Koprivica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније