Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 02. 2021. 16:25   >>  16:26 1

NIKOLIĆ-POPA

Značaj Univerziteta u pristupanju EU

Evropska unija će pratiti razvoj i rad Univerziteta Crne Gore i pružiti podršku svim evropskim procesima koji se implementiraju na institucijama visokog obrazovanja. To je poručila šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, koja se danas sastala sa rektorom UCG Danilom Nikolićem.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je prvi zvanični sastanak u 2021. godini održao upravo sa ambasadorkom Popom, naglašavajući da to označava nastavak uspješne i plodotvorne saradnje Univerziteta Crne Gore i delegacije EU u Crnoj Gori.

Tokom sastanka Nikolić je predstavio rezultate rada ostvarene tokom prethodne tri godine, gdje se najznačajniji rezultati bilježe u oblasti međunarodne saradnje.

"U tom periodu UCG je uzeo učešće u velikom broju projekata, čija vrijednost iznosi skoro 10 miliona eura, obezbjeđenih uglavnom iz međunarodnih fondova. Na svim organizacionim jedinicama, kazao je Nikolić, trenutno je aktivna realizacija preko 200 projekata, a u okviru najzastupljenijeg programa Erasmus+ Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, kojeg finansira EU, Univerzitet je za tri godine uspio da dobije čak 21 projekat od čega samo u ovoj godini njih sedam, jedan koordinatorski i šest partnerskih. Takođe, istakao je i uspješno i stabilno finansijsko poslovanje UCG-a, posebno u godini pandemije kada je UCG na kraju godine imao na računima 14,87 mil. eura sopstvenih sredstava", navodi se u saopštenju UCG. 

Ambasadorka Popa je, tokom sastanka, izrazila zadovoljstvo dosadasnjom saradnjom Univerziteta sa evropskim institucijama, kao i doprinosom Univerziteta u procesu pristupanja EU.

Govoreći o projektima koji se finansiraju iz EU fondova, naglasila je važnost programa Erasmus + koji donosi nemjerljiv uticaj na bolji kvalitet rada na UCG.

Ambasadorka Popa i rektor Nikolić složili su se da se Univerzitet Crne Gore mora kontinuirano razvijati, te istakli da Univerzitet mora biti autonomna institucija bez uticaja politike u procesu upravljanja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније