Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2021. 15:59 >> 18:50
24

PARTIJE OSUDILE VANDALIZAM

Krst sa četiri ocila na ogradi Osmanagića džamije

Krst sa četira ocila osvanuo je danas na ogradi Osmanagića džamije u podgoričkoj Staroj varoši, objavio je na svom Twitter nalogu reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

"Jutros osvanuo krst sa četiri ocila na zidu ograde Osmanagića džamije u Podgorici“, napisao je Fejzić.

LP: Udar na sve

Jovan Rabrenović, predsjednik Odbora Liberalne partije Podgorica, poručio je da je skrnavljenje Osmanagića džamije u srcu Stare Varoši i Podgorice udar vandala ne samo na džamiju, nego na sve u Podgorici i Crnoj Gori.

"Tako je uvijek bilo i tako će i biti, nijesi oni ni Podgorica ni Crna Gora. Naši sugrađani, braća i prijatelji nova su meta dežurnih šovinista koji su, podstaknuti politikom i ćutanjem ove vlasti, dobili krila i umislili da mogu da rade šta god hoće nekažnjeno. Ovakvoj opasnoj histeriji mora se stati na kraj", navodi se u saopštenju.

Rabrenović ističe da je Podgorica jutemeljena na kulturi, tradiciji i vjeri svih njenih građana, i hrišćana i muslimana i svih ostalih, na međusobnom uvažavanju i razumijevanju.

"Bez takve zajedničke baštine nema Podgorice ni Crne Gore. Liberalna partija Podgorice zato oštro osuđuje ovaj vandalizma I ispisivanje krstova sa četiri ocila po džamiji i zahtijevamo da se vandali odmah privedu i oštro sankcionišu. Pružamo punu podršku Mešihatu Islamske zajednice i Odboru Podgorice kao i imamima i vjernicima koji se mole u ovim džamijama u miru i slozi vjekovima", zaključuje on.

Osuda BS-a 

Bošnjačka stranka snažno osuđuje skrnavljenje Osmanagića džamije i poziva građane Podgorice i nadležne organe na čuvanje islamskih i svih drugih vjerskih objekata i ne dozvole bilo kakav vid uništavanja imovine vjerskih zajednica.

“Kada se skrnave bogomolje, na taj način se vrijeđaju svi vjernici, ali i pokušava narušiti međuvjerski sklad u Podgorici i Crnoj Gori. Ispisivanje krsta sa četiri ocila na zidu Osmanagića džamije je postupak koji odudara od tradicije dobrih međunacionalnih i međukonfesionalnih komšijskih odnosa u Podgorici. Od nadležnih organa očekujemo informaciju o preduzetim merama”, saopšteno je iz BS.

SNP: Nadležni da sankcionišu počinioce 

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje skrnavljenje Osmanagića džamije u Staroj varoši, u Podgorici. Pozivaju nadležne organe da u najkraćem mogućem roku pronađu počinioce ovog nedjela i da ih sankcionišu u skladu sa zakonom.

"Podgorica je uvijek bila poznata kao grad u kome su međusobno uvažavanje i razumijevanje hrišćana i muslimana njegovani kao posebna vrijednost i tako treba da ostane. Ne smije se dozvoliti nikome da narušava temelje našeg suživota. Sigurni smo da će Podgorica i Crna Gora i ubuduće ostati iznad vještački produkovanih podjela koje nasavjesni pojedinci pokušavaju da nam nametnu", navode iz SNP-a.

Demokrate: Institucije da pokažu snagu

Demokratska Crne Gora najoštrije je osudila skrnavljene Osmanagića džamije u Podgorici. I oni su pozvali nadležne da odmah preduzmu mjere iz svoje nadležnosti na pronalaženju i procesuiranju počinilaca ovog sramnog čina.

"Institucije u Crnoj Gori moraju pokazati snagu i najveći mogući stepen posvećenosti i profesionalnosti kada je u pitanju zaštita imovine, a naročito vjerskih objekata. To su naša kulturna blaga koja moramo čuvati od svih oblika ugrožavanja i obezbijediti najveći nivo zaštite od skrnavljenja koja su često politički motivisana i sračunata na pokušaj destabilizacije građanske, demokratske u multivjerske Crne Gore", navode iz partije. 

Demokrate ističu da oni koji skrnave vjerske objekte ili izdaju naloge za takve nezakonite i nečasne radnje, nisu prijatelji države i građana.

"Takvi se moraju suočiti sa snažnim odgovorom države i njenih institucija i izaći pred lice pravde", zaključuju. 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније