Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Vijesti ]

09. 02. 2021. 06:54 >> 06:54
3

JOŠ BEZ DATUMA

Popis najvjerovatnije krajem godine

Popis stanovništva će se najvjerovatnije održati na jesen, a tačan datum će se odrediti Zakonom o popisu stanovništva koji treba da utvrdi Vlada Crne Gore, potvrđeno je nezvanično Vijestima.


Prvobitno popis stanovništva je planiran za april, ali je to nemoguće sprovesti, zbog neusvajanja budžeta za 2021. godinu i predlaganja Odluke o privremenom finansiranju.

Iz Monstata, koji bi trebalo da sprovede popis, Vijestima su saopštili da su sve planirane pripremne aktivnosti u ovoj fazi iz njihove nadležnosti su gotove.

"Godišnjim planom zvanične statistike za 2021. godinu... predviđeno je da se Popis stanovništva, domaćinstava i stanova realizuje u toku 2021, ali tačan datum popisa biće definisan zakonom o popisu stanovništva koji utvrdi Vlada, a usvoji Skupština Crne Gore”, navodi se u odgovoru.

Oni dodaju da su uzeli u obzir epidemiološko stanje i da će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje procijeniti uticaj koronavirusa na sprovođenje popisa.

"Takođe, Uprava za statistiku će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje procijeniti uticaj epidemiološke situacije na realizaciju popisa stanovništva metodom direktnog obilaska domaćinstava od 'vrata do vrata'”, istakli su iz MONSTAT-a, čija je direktorica Gordana Radojević.

Naglasili su da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja na potezu.

"Uzimajući u obzir da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja predlagač Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, Vlada Crne Gore radi na pripremi Programa rada za ovu godinu, u kome će precizno biti definisano u kom kvartalu će predlog zakona o popisu stanovništva biti usvojen na Vladi”, odgovorili su iz Monstata.

Izvor lista je objasnio da je popis stanovništva nemoguće sprovesti bez donošenja budžeta i zakona o popisu stanovništva, koje treba da predloži MF.

Iz resornog ministarstva je rečeno da će narednih dana odgovoriti na pitanja o tome da li će predložiti budžet do 31. marta kao preduslov za održavanje popisa, te kada će biti pripremljen Zakon o popisu stanovništva i da li je on moguć na jesen.

Pojedine zemlje regiona već su, zbog epidemiološke situacije pomjerile termin održavanja popisa. Tako će u Srbiji, umjesto u aprili, on biti u oktobru. Na istu temu razgovara se i u Sjevernoj Makedoniji, a bilo je najava da će iste odluke imati i Hrvatska.

Izvor Vijesti je objasnio da se 2021.nameće kao jedini logičan termin za održavanje popisa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније