Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović [ TVCG ]

08. 02. 2021. 20:06 >> 23:27
5

PRAVO NE TRPI

Tviter da ne bude "brži" od policije

Nije praksa da političari na društvenim mrežama saopštavaju službene informacije poput onih ko je priveden, saopštio je za Dnevnik bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić. Da bi se trebalo suzdržavati od izjava kojima se može narušiti koncept pretpostavke nevinosti, upozorava i zaštitinik ljudskih prva i sloboda Siniša Bjeković.

Neuobičajena je pojava da preko Tvitera, prije policije i tužilaštva, pojedinini političari objavljuju ko je privreden, smatra bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

"Tu imaju ustanove pravne koje se zove privođenja, saslušanje u svojstvu građanina, oni kažu uhapšen i to kad gledalac čuje znači da mu se mora odrediti zadržavanje 48 sati, da ne govorim o pritvoru od 30 dana. Tako da je meni to van uobičajene prakse, pravo da vam kažem", kaže Mitrić za TVCG.

Mitrić kaže da politika trpi sve, ali pravo ne.

"Ako nastupa kao građanin na medijima, na tom mediju Tviter, onda on to pravo ima tu slobodu, ali to je nespojivo kad službenu, državnu stvar saopštva a potpredsjednik vlade je da se pojavi sad kao građanin. Ne", dodaje on.

Uz to, pretpostavka nevinosti uvijek se mora poštovati, podsjeća zaštitinik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković. Napominje da se nerijetko ona krši ne samo tokom suđenja već i prije nego do njega dođe.

"Proglašavajući unaprijed pojedina lica krivim i na kraju krajeva izričići ne samo presudu javnosti nego postoji izvjestan stepen pritiska barem kada se to tiče drugih državnih organa koji vode krivični postupak", ističe Bjeković za TVCG.

Jer se pretposatavka nevinosti, podsjeća Bjeković, odmjerava ne samo tokom krivičnog postupka, nego i prije njega, a jedan dio tog ambijenta kreira se i nakon okončanja postupka provjeravanjem zakonitosti sudskih odluka u javnosti i time, se, kaže, ponovo ugrožava pravo svakog okrivljenog. Zato ima poruku za sve koji, kako kaže, pokušavaju da sude prije suđenja.

"Posebno je značajno da svi oni koji raspolažu izvjesnom političkom i drugom moći moraju da se uzdržavaju od izjava kojim se može narušiti koncept pretpostavke nevinosti koji važi u našem zakonodavstvu."

A zakon je jasan. Svi državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druge osobe moraju da se pridržavaju pravila koja se tiču zaštite lica u postupku.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније